Belgisch voetbal

Fred Rutten nieuwe trainer Anderlecht

Fred Rutten is de nieuwe trainer van Anderlecht. „We gaan een samenwerking met Rutten aan om dit en de volgende seizoenen mooie successen te realiseren”, verklaarde sportief directeur Michael Verschueren van Anderlecht zondag op de clubsite. De Nederlandse trainer start maandag en vertrekt op trainingskamp naar het Spaanse Pinatar.

De 56-jarige Rutten vertrok vorig jaar november als trainer bij Maccabi Haifa. Hij is bij Anderlecht de opvolger van Hein Vanhaezebrouck, die na een serie tegenvallende resultaten werd ontslagen. Anderlecht staat vijfde in de Belgische Eerste Klasse, voor een topclub van deze statuur (34 landstitels) een beschamende klassering.

Anderlecht had de voorkeur voor een Nederlandse trainer. Technisch directeur Frank Arnesen, met een verleden als voetballer in Nederland (bij Ajax en PSV), polste de afgelopen weken onder anderen Frank de Boer en Phillip Cocu. En volgens Belgische media was ook Martin Jol nog in de race.

Maar de keuze is dus gevallen op Rutten, die eerder trainer was bij FC Twente, PSV, Feyenoord, Schalke 04, Vitesse, Al Shabab uit de Verenigde Arabische Emiraten, en tot voor kort dus bij Maccabi Haifa.

Belgische kranten benadrukken de moeizame zoektocht van Anderlecht naar een nieuwe trainer. „Eindelijk witte rook op [trainingscomplex] Neerpede”, schrijft De Morgen. „Dan toch Fred Rutten”, kopt De Standaard. „Met de aanstelling van Rutten komt er een einde aan een periode van enkele weken onzekerheid, waarin heel wat kandidaat-trainers de revue passeerden”, constateert de krant. (NRC)