Atletiektrainer misbruikte jarenlang jonge meisjes

Seksueel misbruik Atletiektrainer Jerry M. (58) heeft in 35 jaar zeker negen jonge meisjes misbruikt. Het vermoeden is dat hij meer slachtoffers heeft gemaakt.

Een Rotterdamse atletiektrainer heeft over een periode van 35 jaar zeker negen meisjes seksueel misbruikt. Meerdere slachtoffers waren minderjarig en twee van hen werden zwanger van de inmiddels 58-jarige Jerry M. Dat blijkt uit een schikking van de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR), waarop M. door de Atletiekunie is geroyeerd voor het leven.

M. is niet juridisch vervolgd omdat geen van de slachtoffers aangifte tegen hem wilde doen. Bij tuchtrecht is dat niet noodzakelijk, maar voor strafrechtelijke vervolging wel.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam laat weten dat wordt onderzocht of in het verleden signalen of meldingen zijn binnengekomen over M. „Dat kost tijd, omdat het gaat om een periode van tientallen jaren in meerdere gebieden”, aldus de zegsman. „Vooralsnog lijkt het er echter op dat er geen aangifte is gedaan.”

Het misbruik had tussen 1983 en 2017 plaats bij drie atletiekverenigingen in Rotterdam, Den Haag en Barendrecht. M. had onbeschermde seks met meisjes tussen de 11 en 18 jaar, met sommigen bijna wekelijks. Ook stelde hij de kinderen bloot aan dierenporno. Het is niet bekend of de twee zwangerschappen die M. veroorzaakte ook voldragen zijn. Bij andere verenigingen maakte M. zich ook schuldig aan seksuele intimidatie, grensoverschrijdend gedrag en aanranding.

In 2009 werd bij de Atletiekunie officieel melding gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toen was M. trainer bij het Barendrechtse CAV Energie. Maar de KNAU stelde destijds geen onderzoek in. CAV Energie stuurde M. toen na ruim vijftien jaar wel weg.

M. werd in 2017 betrapt toen hij weer bij CAV Energie kwam werken. De Barendrechtse vereniging kreeg een melding dat M. bij Haag Atletiek een 21-jarige atlete bij haar kruis had gegrepen. Die melding leidde uiteindelijk tot het onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak. Tegenover het ISR bekende M. alle misbruik. De meeste zaken zijn waarschijnlijk verjaard. Het ISR stelt dat M. bij de hoorzitting geen spijt of inlevingsvermogen toonde en „berekenend overkwam”.

Het ISR vreest dat M. zich aan meer meisjes heeft vergrepen. De tuchtcommissie heeft zich tot deze negen zaken beperkt om tijd te besparen en snel tot een uitspraak te kunnen komen. Het ISR stelt echter dat het onderzoek „aanknopingspunten bevat voor meerdere grensoverschrijdende gedragingen”.

M. werkte ook als buschauffeur voor het Rotterdamse vervoersbedrijf RET. Dat heeft hem na berichtgeving in De Telegraaf, dat het misbruikschandaal zaterdag onthulde, op non-actief gezet.

Eind 2017 raadde de commissie-De Vries na misbruikschandalen in de sportwereld aan een meldplicht in te stellen bij sportverenigingen. Alle leden die horen over seksueel misbruik of intimidatie zouden dit moeten melden hij het bestuur van hun club. Ook werd aangeraden verjaringstermijnen te schrappen in tuchtzaken.