Polen sluit dertien escaperooms bij landelijke inspectie

Bij een brand in een escaperoom kwamen vrijdag vijf tienermeisjes om het leven. De eigenaar en ontwerper van de ruimte wordt vervolgd.

De brandweer en de politie deden dit weekend onderzoek naar de brand in de escaperoom in Koszalin.
De brandweer en de politie deden dit weekend onderzoek naar de brand in de escaperoom in Koszalin. Foto AP

Volgens Poolse autoriteiten zijn 129 escaperooms in het land onveilig. Dertien escaperooms zijn dit weekend zelfs direct gesloten omdat veiligheids- en gezondheidsvoorschriften niet werden nageleefd. Dat heeft premier Mateusz Morawiecki zondag bekendgemaakt, schrijven internationale persbureaus. Door het hele land werden zeker tweehonderd locaties onderzocht, nadat vrijdag bij een brand in zo’n attractie vijf tienermeisjes omkwamen.

Bezoekers van een escaperoom moeten proberen een gebouw of kamer uit te komen, door aanwijzingen op te volgen en puzzels te maken. In een evenementencentrum in de noordelijke stad Koszalin ontstond vrijdag brand. De brandweer vond later de lichamen van vijf bezoeksters, die daar een verjaardag vierden.

Het staat nog niet vast hoe de brand is ontstaan, maar duidelijk is dat er geen vluchtroute in het gebouw was. Ook bleken brandbare materialen dicht bij kaarsen en de verwarmingsinstallatie te hebben gestaan. Online waren er klachten ingediend over de veiligheid van de escaperoom, maar daar is volgens de politie niets mee gedaan. De slachtoffers zijn overleden door een koolmonoxidevergiftiging.

Maatregelen en sluitingen

Naar aanleiding van het ongeluk is besloten andere locaties te inspecteren. De activiteit is populair in Polen: er zijn zo’n 1.100 verschillende locaties. In de panden waar de normen niet worden nageleefd, moeten volgens persbureau AP “direct maatregelen” worden genomen. Dertien gebouwen zijn meteen gesloten.

De eigenaar en ontwerper van de escaperoom in Koszalin is volgens Poolse media aangehouden. Hij wordt aangeklaagd voor het creëren van een brandgevaarlijke situatie en het onopzettelijk veroorzaken van de dood van de vijf meisjes. Als hij wordt veroordeeld, kan hij tot acht jaar cel krijgen. Een medewerker die met brandwonden in het ziekenhuis is opgenomen wordt later verhoord.

Zondag was een dag van rouw in de stad met ruim honderdduizend inwoners. Premier Morawiecki noemde de dood van de vijf meisjes “een immense tragedie”. De brandweerman die de leiding heeft over het onderzoek naar de brand in Koszalin drukte ouders op het hart zorgen over de veiligheid in activiteitencentra te melden bij de autoriteiten.

Koszalin ligt in het noorden van Polen: