In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. (Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten).
In Beni, Oost-Congo, mochten burgers zondag, in tegenstelling tot elders in het land, niet stemmen in de presidentsverkiezingen. In drie regio's was de stembusgang uitgesteld. Activisten richtten in het Kalinda-stadion een 'symbolisch' stemlokaal in; een 'waarnemer' telt op deze foto de stemmen. Tijdens de verkiezingen die in de rest van DRC doorgingen, werden veel onregelmatigheden gemeld. In afwachting van de (voorlopige) resultaten heeft de huidige regering het internet geblokkeerd.
Foto Alexis Huguet/AFP
Brand en aanzienlijke schade op de Boulevard van Scheveningen, door vliegende vonken afkomstig van het grote vreugdevuur dat met Oud en Nieuw werd aangestoken op het strand.
Foto Bart Maat/ANP
In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro werd het nieuwe jaar ingeluid met vuurwerk. Dat feest is op deze foto (die werd verspreid door een toerismebureau) te zien 'over de schouder' van het enorme beeld van Christus de Verlosser.
Foto Fernando Maia/Riotur/AFP
Een paard van de presidentiële garde breekt uit de escorte en zorgt voor een kort schrikmoment bij de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro en zijn vrouw Michelle. Het konvooi met eregeleide bracht hn naar het werkpaleis Palácio do Planalto in de hoofdstad Brasilia. Daar werd de oud-legerkapitein Bolsonaro (63) op dinsdag 1 januari beëdigd. Tijdens zijn campagne deed hij de belofte een rechts bewind te zullen voeren als president.
Foto Carl de Souza/AFP
Een van de twee treinen die woensdag betrokken waren bij een ongeluk op de Grote Beltbrug in Denemarken. Daarbij kwamen acht mensen om het leven.
Foto Tim K. Jensen/EPA
In Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, gingen op woensdag woedende aanhangers van presidentskandidaat Marc Ravalomanana de straat op. Ze protesteerden tegen de uitslag van de verkiezingen - die verloor Ravalomanana (tussen 2002 en 2009 al eens president). Dat was naar eigen zeggen omdat tegen hem werd gefraudeerd. De oproerpolitie zette traangas in om de demonstranten uit elkaar te drijven.
Foto Mamyrael / AFP)
Het is deze week ongewoon koud in Pakistan. In meerdere steden verspreid in het land werden overdag temperaturen rond 5 graden celcius gemeten. Op de eerste dag van het jaar gingen de bewoners van Pashawar, een stad in het noordwesten van het land, naar buiten gehuld in dikke, traditionele sjaals.
Foto Arshad Arbab/EPA
Een agent van de Amerikaanse grenspolitie richt zijn wapen op migranten die proberen illegaal de grens over te steken. Zij moeten daarvoor over het hek klimmen dat op de grens staat in de buurt van het Mexicaans Tijuana.
Foto Mohammed Salem/Reuters
Dit is het uitkijkpunt in Grand Canyon Village, vanwaar toeristen kunnen uitkijken over de West en East Rim Drive van het nationale park Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona. Sinds half december is een deel van het park gesloten, vanwege de 'shutdown' van de overheid van de Verenigde Staten. Het beheer van die natuurgebieden valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, een van de negen federale ministeries die zijn gesloten.
Foto Anna Johnson/AP
Op 5 januari vieren sikhs de geboorte van de goeroe Gobind Singh. Donderdag werden in de Indiase stad Jammu voorbereidingen getroffen voor die viering. Traditionele dansers, krijgskunstenaars en vuurblazers trokken in een religieuze processie door de stad.
Foto Channi Anand/AP
In Sana'a, de hoofdstad van Jemen, werd op 1 januari een schoonmaakcampagne georganiseerd. Een groep lokale bewoners en vrijwilligers veegde een gebied van zo'n 22 vierkante meter schoon om het nieuwe jaar goed te beginnen.
Foto Yahya Arhab/EPA
Op het strand bij Moddergat, in Friesland, hielpen vrijwilligers donderdag bij het opruimen van de aangespoelde inhoud uit de containers die over boord sloegen van het vrachtschip MSC Zoë.
Siese Veenstra/EPA
Paus Franciscus speelt met een bal, tijdens een optreden van het Cubaanse nationale circus in de aula van Paulus VI in het Vaticaan. Daar hield de paus woensdag een audiëntie.
Foto Tony Gentile/Reuters
Deze migranten - een moeder en kind - werden in uit een boot opgepikt in de Middellandse Zee door een reddingsschip. Dat schip, van een humanitaire organisatie, kwam donderdag aan in de haven van Malaga, in het Zuiden van Spanje. De opvarende migranten werden daar opgevangen.
Foto Jon Nazca/Reuters
Op donderdag landde een Chinese ruimtesonde op de achterkant van de maan, een primeur. De Chang'e-4 maakte deze foto van het maanoppervaklte van de 'dark side of the moon'. Een speciale rover gaat er onderzoek doen naar de bodemsamenstelling.
Foto China National Space Administration/AFP