281 containers in totaal overboord, 240 gevonden

Op de stranden van de Waddeneilanden is van zaterdag op zondag geen nieuw afval aangespoeld. Vanwege het weer wordt vrijwilligers afgeraden om maandag te komen helpen op de stranden.

Vrijwilligers rapen aangespoelde rommel op tijdens een schoonmaakactie op het strand van Terschelling op zaterdag 5 januari.
Vrijwilligers rapen aangespoelde rommel op tijdens een schoonmaakactie op het strand van Terschelling op zaterdag 5 januari. Foto Remko de Waal/EPA

Er zijn in totaal 281 containers overboord geslagen van het vrachtschip MSC Zoe. Dat heeft Rijkswaterstaat zondagavond bekendgemaakt. Het aantal is afgestemd in overleg met de rederij MSC Mediterranean Shipping. Inmiddels zijn 222 containers gelokaliseerd met behulp van sonar, 18 zijn op stranden aangespoeld. 41 containers zijn nog niet teruggevonden.

Het vrachtschip verloor de containers in de nacht van 1 op 2 januari ter hoogte van het Duitse eiland Borkum. Vanwege de stroming is de lading van een aantal containers uiteindelijk op de Waddeneilanden terechtgekomen. Het leger is ingezet om spullen en puin op te ruimen.

Lees ook: de reportage over de opruimactie op de stranden van Schiermonnikoog

Op zondagochtend constateerden de instanties dat “de stranden op de eilanden vrijwel schoon zijn gebleven.” Op Schiermonnikoog werd zondagochtend de laatste gecoördineerde schoonmaakactie gehouden. Aan het einde van de middag stopten de ongeveer honderd militairen daarmee. Tegen persbureau ANP liet de verantwoordelijke majoor weten dat in drie dagen tijd 220 ton afval is opgehaald.

Weersomstandigheden onveilig voor vrijwilligers

De veiligheidsregio Friesland publiceerde op zondagmiddag een advies aan vrijwilligers om maandagmiddag niet naar de stranden te komen. Er wordt dan stormachtig weer verwacht, dat de opruimacties gevaarlijk zou maken. Bedrijven gaan wellicht langer door met de berging van spullen; vrijwilligers kunnen naar verwachting op woensdag 9 januari weer veilig helpen.

De 41 containers die nog niet zijn teruggevonden, zijn waarschijnlijk gezonken. Rijkswaterstaat en de rederij MSC zoeken met sonarboten naar de containers op de zeebodem. Zo zijn ook de eerdergenoemde 222 containers gelokaliseerd. Het is nog niet bekend hoe die uit het water gehaald worden. De rederij liet zaterdag weten dat het bereid is alle kosten voor de opruimacties in het Waddengebied te betalen.