Vorig jaar was Alireza Mashaghi Tabari (40) ‘Ontdekker van het Jaar 2017’ van de Leiden Universiteit, voor zijn onderzoek naar chaperonne-eiwitten, die andere eiwitten helpen ‘vouwen’. Ook werkt hij aan Harvard.
Nu zoekt hij met zijn vrouw Fereshteh Shokri (30) afbakbroodjes uit. Shokri is farmaceut en kwam een half jaar geleden over uit Iran. Ze pakt het kaki-fruit. „Deze lijkt heel erg op een vrucht in Iran, de Khormaloo. Hij ziet er net iets anders uit.”
Wat is het verschil?
Shokri: „Deze is wat zachter en de oranje kleur is intenser. In Iran plukken we de Khormaloo van de boom en doen we ze in kisten met appels. De appels produceren ethyleen-gas, dat helpt bij de rijping.”
Tabari: „We kopen altijd zoveel mogelijk producten die we niet kennen.”
Wat kennen jullie nog meer niet?
Tabari: „Gele kaas. Al beginnen nu kleine bedrijfjes in Iran het te maken.”
Shokri: „Wat we hier ook heel lekker vinden is… hoe heet dat nou… rauwe vis met ui.” Ze houdt haar hoofd naar achteren en doet alsof ze uit haar hand eet.
Gaan jullie vanavond ook Nederlands eten?
Tabari: „We gaan kip barbecueën. Meestal grillen we de kip in de oven, maar vanavond misschien op de tafelbarbecue.”
Wat is het geheime ingrediënt van jullie recept?
Shokri: „Eh, we doen er tomaten bij. We eten het met yoghurt. De kip marineren we met saffraan, peper, zout, citroensap. Oh, en geprakte kiwi.”