Recensie

Recensie

‘The Favourite’: heerlijk vileine kostuumfilm

The Favourite komt uit de koker van regisseur Yorgos Lanthimos, altijd goed voor ontregelende films: van zijn doorbraak Dogtooth tot The Lobster. The Favourite is een heerlijk vileine kostuumfilm vol humor. Het scenario is losjes gebaseerd op feiten rond het 18de-eeuwse Britse hof. Koningin Anne regeerde tussen 1702 en 1714, was bevriend met lady Sarah Churchill en steunde meestal de Tories. Dit alles komt terug in The Favourite, inclusief de roddel dat Anne lesbisch was. Haar seksualiteit speelt een cruciale rol in de plot. The Favourite draait om de strijd tussen Sarah en haar nicht Abigail om de gunsten van Anne: wie wordt haar favoriet? Een machtsstrijd die steeds perverser uitpakt.

Film: kostuumkomedie
The Favourite Regie: Yorgos Lanthimos. In: 34 bioscopen

●●●●