Rederij wil alle opruimkosten van containerschade betalen

De schoonmaakactie duurt al dagen. Naast dagjesmensen, bewoners en militairen zijn zaterdagochtend ook garnalenvissers uitgevaren om de rommel op te ruimen.

Een container vol spullen op Terschelling met spullen die zijn aangespoeld op het strand.
Een container vol spullen op Terschelling met spullen die zijn aangespoeld op het strand. Foto Remko de Waal/ANP

De rederij MSC Mediterranean Shipping wil alle kosten voor de schoonmaakacties in het Waddengebied betalen, nadat een containerschip van het bedrijf dinsdagnacht ongeveer 270 containers verloor op zee. Dat meldt het bedrijf zaterdag in een persbericht.

De schoonmaakacties op de Waddeneilanden en de kustgebieden van Groningen en Friesland duren nu al dagen. De veerdiensten naar de eilanden zitten vol met dagjesmensen die met vuilniszakken een handje komen helpen. Daarnaast zijn militairen ingezet om moeilijk begaanbare gebieden op Schiermonnikoog op te ruimen. Zaterdagochtend voeren garnalenvissers uit om met netten afval uit de zee te halen.

Inmiddels is het strand van Schiermonnikoog weer grotendeels schoon, liet de gemeente zaterdagavond weten. Het eiland heeft geen behoefte meer aan mensen die komen helpen met schoonmaken. In de toekomst kan dat echter weer wel nodig zijn, aldus de gemeente: “De verwachting is dat er de komende dagen, weken - misschien wel maanden - rommel blijft aanspoelen.” Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur) brengt zondag een bezoek aan Schiermonnikoog.

Peroxide

Lees ook: Al die spullen in zee helpen de oceanograaf

In de nacht van dinsdag op woensdag verloor het containerschip de MSC Zoe bijna driehonderd containers ten noorden van het Duitse eiland Borkum. Tientallen containers en de inhoud ervan spoelden aan op de Waddeneilanden en het vasteland. Drie containers bevatten het giftige poeder peroxide, waarvan inmiddels twee zakken zijn aangespoeld op Schiermonnikoog.

De Maritieme Politie heeft samen met Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar hoe het schip de containers kon verliezen en of er overtredingen hebben plaatsgevonden.