Nooit eerder zo veel vrouwen

Foto
Foto Brendan Smialowski

Het was, twee maanden geleden, een dag van primeurs. History in the making, zoals de Amerikanen zeggen. Nooit eerder veroverden zo veel vrouwen en minderheden een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Van de 435 leden zijn nu 102 vrouw, onder wie 43 mensen van kleur. Het merendeel is Democraat; bij die partij slonk het aantal witte mannen van 41 naar 38 procent (bij de Republikeinen steeg het percentage, van 86 naar 90 procent).

Toen de nieuwelingen donderdag werden ingezworen – velen hadden hun kinderen meegenomen – legde fotograaf Brendan Smialowski het tafereel vast. Sommigen staan half op de foto, anderen haalden het frame niet.

Nog even de belangrijkste primeurs op een rij.

De Democraat Jared Polis werd als eerste openlijk homoseksuele man verkozen door kiezers in Colorado – de homofobe bumperstickers in zijn staat ten spijt.

Twee islamitische vrouwen veroverden een zetel voor de Democraten: Rashida Tlaib uit Michigan en Ilhan Omar uit Minnesota. Omar kwam ruim twee decennia geleden als Somalische vluchteling naar de VS. Met haar vader stond zij kort voor de inauguratie huilend de media te woord.

Het Huis telt sinds donderdag ook twee native Americans: Deb Haaland uit New Mexico en Sharice Davids uit Kansas (beiden Democraat). Davids vertegenwoordigt eigenlijk twee minderheden, want ze is ook lesbisch. Nooit eerder vaardigde Kansas iemand uit de LHBT-gemeenschap af.