Opinie

m/v van de week

Wie

Rosse grutto (Limosa lapponica), de toendraneef van ‘onze’ grutto (Limosa limosa)

Waarom

De rosse grutto is kampioen duurzaam vliegen. Ongeveer 400.000 rosse grutto’s vertrekken tussen 25 en 27 april van de Banc d’Arguin, een waddengebied tussen de Mauritaanse Sahara en de Atlantische Oceaan, naar de Waddenzee: 4.300 km non-stop in tweeënhalve etmaal. Daar verdubbelen ze in een krappe maand hun gewicht, van 200 naar 400 gram. Dat is de brandstof voor de tweede etappe, 5.000 km non-stop naar Taymyr.

De rosse grutto’s die in Alaska broeden doen het nog extremer: ze vliegen rechtstreeks naar hun overwinteringsgebieden in Nieuw-Zeeland: 11.700 km, ruim 9 etmalen continu vliegen boven de Stille Oceaan, zonder enige mogelijkheid om te rusten of te eten!

Hoe

Dit onderwerp vraagt om groot formaat en om olie- of waterverf. Voor de krant nu alvast een voorstudie met waterverf.