Lokale politiek

Na Marco Out (Assen) zegt ook burgemeester Don Bijl van Purmerend VVD-lidmaatschap op

Burgemeester Don Bijl van Purmerend heeft per direct zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. Dat schrijft hij vrijdag in een brief die in handen is van de lokale nieuwssite Regio Purmerend. De 66-jarige politicus zegt dat bij de huidige regering en premier Mark Rutte „elke visie ontbreekt”. Het is de tweede VVD-burgemeester die in korte tijd zijn lidmaatschap opzegt, na zijn Assense collega Marco Out. Bijl blijft aan als burgemeester. In zijn brief schrijft de politicus dat Nederland welvarender dan ooit is, maar dat de verschillen tussen mensen steeds groter worden. Bijl: „Met gezag spreken over de lastige consequenties van klimaatdoelen en asiel is alleen bereikbaar als onderwerpen als dividendbelasting, pensioenen, zorg en loonontwikkeling op een aanvaardbare wijze worden opgelost. Dat is natuurlijk moeilijk, maar nu ontbreekt elke visie. Wij zien geen begin van een antwoord.” Fractievoorzitter Jan Peter Dompeling van de Purmerendse VVD zegt verbaasd te zijn over het besluit van Bijl en de timing daarvan. „De keuze om het lidmaatschap op te zeggen kan, maar maak het dan niet politiek! Doe het in stilte.” (NRC)