Opinie

Inbox van de redactie

vliegschaamte (de, g.mv.) schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen, vertaling van Zweeds ‘flygskam’ (Van Dale)

Op de redactie van Opinie & Debat vlogen vier van de zeven redacteuren/medewerkers afgelopen week naar Londen, Faro, Venetië en Avioraz (FR). De jongste bediende – die met de biologisch afbreekbare bamboebeker – vliegt over een paar weken naar Ecuador. En ja, de vliegschaamte is groot. En nee, niemand vliegt er (vooralsnog) minder om. Te makkelijk. Te betaalbaar.

Kan dat zo doorgaan? Zit er een eind aan de groei van onze luchtvaart? Dat is het thema van de discussie-avond op woensdag 16 januari in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. In deze vliegspecial geven opinie-auteurs, columnisten, Kamerleden, actievoerders en lezers alvast een antwoord.

Maak uw riemen maar vast, want wie op zoek is naar relativerende geluiden en hoopgevende toekomstmuziek ontmoet nogal wat turbulentie. Of het moet van VVD-Kamerlid Remco Dijkstra komen, die in een Twistgesprek Schiphol ,,een motor voor de BV Nederland" noemt. En Hans Steketee doet een poging een schaamteloze ode aan het vliegen te brengen: „Vliegen geeft – nog steeds en ondanks alles – vleugels aan je dromen. Die opwaartse kracht is nog altijd groter dan het gewicht van onze schuldgevoelens.”

Kampioen duurzaam vliegen is overigens de rosse grutto die vanaf de achterpagina van dit katern opstijgt. Deze vogel kan 11.700 kilometer non-stop vliegen, zonder te eten of te slapen. Siegfried Woldhek ving hem in waterverf.

Namens de gehele bemanning van Opinie & Debat wens ik u veel leesplezier.