In Peru gaat Ten Brinke in zijn auto voor de Dakar-zege

Dakar Rally De zware Dakar Rally, die zondag van start gaat, voert voor het eerst door één land. Bernhard ten Brinke gaat voor de eindzege.

Bernhard ten Brinke in zijn Toyota tijdens de Dakar Rally van 2018.Foto David Fernandez/EPA
Bernhard ten Brinke in zijn Toyota tijdens de Dakar Rally van 2018.Foto David Fernandez/EPA

Honderden kilometers zand, onberekenbare duinen. Tien etappes, wederom in Zuid-Amerika, maar nu allemaal in Peru. Zondag begint in hoofdstad Lima de 41ste editie van de Dakar Rally, de meest prestigieuze en uitdagendste ter wereld.

Aan de start dit jaar 28 Nederlanders, twee meer dan vorig jaar. Twaalf motoren, zes auto’s, tien trucks. Maar twee van de 61 landen leveren meer coureurs af.

Onder die coureurs één Dakarwinnaar, Gerard de Rooy, die vorig jaar nog verstek liet gaan met zijn truck. En in totaal vier etappewinnaars: naast De Rooy doen Ton van Genugten (trucks), Martin van den Brink (trucks) en Bernhard ten Brinke (auto’s) mee.

Ten Brinke werd vorig jaar de eerste Nederlander die ooit in een auto een Dakar-etappe won. In zijn Toyota won hij de elfde etappe, in Argentinië. De eindoverwinning ging naar Carlos Sainz, vader van de Formule 1-coureur van McLaren.

Ten Brinke gaat voor eindzege

Maar dit jaar mikt Ten Brinke (41) zelf op de eindzege, zo zei hij tegen ANP. En hij acht zichzelf er klaar voor. „Meer dan ooit.”

Hij begint aan de race door Peru met een nieuwe navigator, de ervaren Fransman Xavier Panseri. „Hij heeft de nodige ervaring, waardoor ik hem volledig vertrouw”, zegt Ten Brinke. „Als hij zegt: over 500 meter komt er een blinde duintop aan en daar kan je vol gas overheen, dan doe ik dat. Dat kan ik met een gerust hart doen, omdat hij ook zeker weet dat het kan.”

Vorig jaar viel Ten Brinke vlak voor het einde van de rally uit met een kapotte auto, dus hij blijft waakzaam. „Succes in Dakar hangt van vele factoren af: natuurlijk je snelheid, maar ook of je de goede keuzes maakt onderweg, de betrouwbaarheid van je auto én dat beetje geluk.”

Ten Brinke rijdt als fabrieksrijder van Toyota de race, wat betekent dat hij in ieder geval het beste materiaal tot zijn beschikking heeft. Zijn teamgenoten zijn de Qatarese tweevoudige winnaar Nasser Al-Attiyah en de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers, die de rally ook al eens won. Concurrentie zal vooral weer komen van Sainz en rallygrootheden Sébastien Loeb en Stéphane Peterhansel. Laatstgenoemde won ‘Dakar’ al dertien keer.

De Dakar Rally eindigt op 17 januari eveneens in Lima. Het is de elfde editie in Zuid-Amerika waarnaar werd uitgeweken door de terreurdreiging van Al-Qaeda in Afrika. De editie van 2019 is de eerste in de historie die maar door één land voert. Vorig jaar trokken de auto’s, motoren en trucks nog door Peru, Bolivia en Argentinië.