Werkstraf geëist voor ‘dildo-grap’

Rechtszaak Justitie eist tachtig uur werkstraf tegen vijf dierenactivisten. Hun „als grap” bedoelde doos-met-dildo werd in Lelystad aangezien voor een bom.

Het provinciehuis in Lelystad.
Het provinciehuis in Lelystad. Foto GinoPress B.V.

Een dildo die uit een doos springt. Dat legden vijf dierenactivisten in een oktobernacht van vorig jaar neer bij het provinciehuis in Lelystad, Flevoland. Dat was een grap, zeggen ze nu. Maar de doos werd aangezien voor een bom en daarom zette de politie het gebouw af, net als de rechtbank, het station en de wegen in de buurt.

In dezelfde rechtbank moesten de actievoerders zich vrijdagochtend verantwoorden voor het pakket. De officier eiste tegen hen tachtig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. Hij vond dat er sprake was van bedreiging. Behalve de dildo zaten er in de dichte doos ook een plastic zeis en een teddybeer waarbij uit de buik een rode vloeistof en spaghettislierten kwamen.

Geen van de verdachten, zo zeiden ze, had gedacht dat het pakketje als bom zou worden gezien. De actie was niet bedoeld als bedreiging, maar „als grap”. De dildo was te groot voor de doos, en zou eruit springen als deze werd opengemaakt. „Achteraf gezien hadden we dat pakketje nooit neer moeten leggen”, zegt Dorien S., een van de verdachten. De advocaten vroegen om vrijspraak.

Het vijftal voerde actie tegen het afschieten van de herten in het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Op diverse plekken werden er spandoeken met leuzen en knuffels opgehangen. Op de dildo in de doos stond de naam van Harold Hofstra, de verantwoordelijke gedeputeerde voor de Oostvaardersplassen. Zo werd Hofstra, vond de officier, onder druk gezet om het afschietbeleid te herzien

De advocaten van de verdachten hielden het op vrijheid van meningsuiting. Het was volgens hen een manier om te zeggen dat de gedeputeerde een „lul” was. Tijdens de zitting werden hiervoor excuses aangeboden.

Omdat het provinciehuis tot na half negen in de ochtend afgezet was, worden de verdachten ook beschuldigd van het onbruikbaar maken van het complex. Maar dat komt volgens de verdachten niet door hen. Voor half vijf in de ochtend mocht een politieagent van een explosievenexpert met wie hij telefoneerde al een gaatje in de doos snijden om te kijken wat erin zat. „Dat doe je niet als het een bom is”, zei een van de advocaten. „Dan wacht je op de expert.” Die expert liet niet lang op zich wachten en zou meteen bij aankomst het pakje hebben opengesneden.

Alle verdachten zijn erg geschrokken door de commotie die er door hun actie ontstond. Actievoeren doet ze niet meer, zegt Dorien S. „Ik word van alle kanten belaagd, zelfs door de andere activisten. Ze maken me voor NSB-snol uit en zeggen dat ik net als de herten een kogel verdien.” Wel zal ze de straf accepteren, ook al vindt ze de eis te zwaar. „Wie zich brandt, moet op de blaren zitten.”

Uitspraak 18 januari