Vught

Gevangenis leent jihadistische boeken uit op terroristenafdeling

Gedetineerden op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught kunnen daar boeken lenen met extremistische en jihadistische inhoud. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Het is de bedoeling dat gevangenen met extremistische opvattingen juist deradicaliseren. Het gaat onder meer om boeken die als inspiratiebron dienen voor terreurbeweging Al-Qaeda. De werken moedigen het voeren van een heilige oorlog aan, stellen dat Joden en christenen moeten worden onderworpen en maken onderscheid tussen ‘echte’ en ‘niet-echte’ moslims. Gevangen kunnen zelf boeken bestellen. Deskundigen keuren deze voor ze in de gevangenisbibliotheek komen, zegt een DJI- woordvoerder. De extremistische boeken zijn goedgekeurd. (NRC)