Toch geen ebolabesmetting in Zweden

Een man die in Burundi geweest was vertoonde symptomen van de zeer besmettelijke ziekte. Tests wezen uit dat hij niet geïnfecteerd was.

Het Zweedse ziekenhuis verwacht vrijdagavond de testresultaten die moeten uitwijzen of het daadwerkelijk om het ebola-virus gaat.
Het Zweedse ziekenhuis verwacht vrijdagavond de testresultaten die moeten uitwijzen of het daadwerkelijk om het ebola-virus gaat. Foto Frederik Persson/ EPA

De patiënt in Zweden van wie gevreesd werd dat hij ebola had opgelopen blijkt toch niet geïnfecteerd te zijn met de zeer besmettelijke ziekte. Dat meldt persbureau Reuters vrijdagavond. De man was volgens de Zweedse autoriteiten drie weken in Burundi geweest.

De man vertoonde symptomen die typisch zijn voor het zeer besmettelijke virus, zoals hoge koorts en bloed in braaksel en ontlasting. Hij werd in quarantaine behandeld in het universitair ziekenhuis van de stad Uppsala. Uit testresultaten bleek dat hij toch geen ebola had.

Lees ook: Doden omarmen kan nu niet meer in Oost-Congo

De noodkliniek in Enköping, waar de man eerder lag, is momenteel gesloten. Het medische personeel dat hem daar verpleegde werd uit voorzorg behandeld.

Geen uitbraak

Voor zover bekend zijn er in Burundi geen ebola-besmettingen, wel is het land aangemerkt als risicogebied door de Wereldgezondheidsorganisatie. In de Democratische Republiek Congo, een buurland van Burundi, is afgelopen juli namelijk wel een uitbraak ontstaan. Er zijn al honderden mensen overleden in wat volgens het Congolese ministerie de ergste ebola-uitbraak in de geschiedenis van het land is.

Ebola wordt overgedragen via directe besmetting, dus via bloed, speeksel of ontlasting. Het is een zeer besmettelijke infectieziekte die gepaard gaat met hevige koorts en inwendige bloedingen.