Twist in Amsterdam over aanpak extremisten

Radicalisering In Amsterdam hebben politie en AIVD jarenlang onderzoek gedaan naar geradicaliseerden die zij de ‘Noorderparkbadgroep’ zijn gaan noemen.

Amsterdam Nieuw-West.
Amsterdam Nieuw-West. Foto Daniel Niessen

De Amsterdamse politie en inlichtingendienst AIVD hebben jarenlang onderzoek gedaan naar een groep extremisten die wekelijks bij elkaar kwam in een zwembad, vermoedelijk om te trainen voor de jihad. Het netwerk wordt in vertrouwelijke documenten de ‘Noorderparkbadgroep’ genoemd, naar het gelijknamige zwembad in Amsterdam-Noord. Het niet ingrijpen tegen deze groep leidde tot conflicten met de veiligheidsafdeling van de gemeente Amsterdam.

Dat blijkt uit geheime documenten van de Amsterdamse radicaliseringsaanpak in bezit van NRC. Jihadverdachten uit heel Nederland kwamen tot enige tijd geleden zwemmen in Amsterdam. Onder leden van de groep bevonden zich jihadistische figuren uit Den Haag en Arnhem. Volgens ingewijden zagen zij het zwembad als plek om te trainen en vrijuit te kunnen praten buiten het zicht van de politie.

Nadat de afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Amsterdam signalen over de zwembadgroep had ontvangen, drong zij bij de politie aan op ingrijpen. Dit gebeurde echter niet, wat leidde tot een conflict. De politie vond dat de gemeente zich er niet mee moest bemoeien. Inlichtingendienst AIVD had vermoedelijk een informant in de zwembadgroep, een reden waarom er niet werd ingegrepen. Er is in de zaak veel afstemming geweest tussen politie en inlichtingendienst, vertellen betrokkenen, om te voorkomen dat operaties elkaar in de weg zouden lopen. Of de onderzoeken iets hebben opgeleverd, is onduidelijk: een deel van de groep is succesvol uitgereisd naar Syrië, de rest is op vrije voeten. Er zijn geen indicaties dat in het zwembad terroristische acties zijn voorbereid.

De samenwerking tussen gemeente en politie in Amsterdam haperde vaker, blijkt uit onderzoek van NRC naar de aanpak van geradicaliseerde moslims in Amsterdam. Er waren klachten dat de politie weigerde informatie te delen met de gemeente en verzuimde onderzoek te doen naar ronselnetwerken. De verantwoordelijke korpschef van de politie Amsterdam, Pieter-Jaap Aalbersberg, is recent benoemd tot nieuwe baas van terrorismecoördinator NCTV.

De Amsterdamse driehoek van gemeente, politie en OM wil vragen over de Noorderparkbadgroep niet beantwoorden, omdat dit volgens de driehoek vertrouwelijke „casuïstiek” betreft.

Lees hier het achtergrondverhaal: Radicaliseren onder het oog van de hulpverlener