Drie mannen beboet om verspreiden anti-homoflyers in Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam neemt het de mannen uit Rotterdam en Den Haag ‘zeer kwalijk’ dat ze met hun flyers homoseksualiteit in verband brengen met kindermisbruik.

Demonstranten lopen in Amsterdam hand in hand tijdens een protestmars tegen homogeweld.
Demonstranten lopen in Amsterdam hand in hand tijdens een protestmars tegen homogeweld. Foto Evert Elzinga/ANP

Drie mannen zijn vrijdag door de rechtbank Amsterdam beboet voor het verspreiden van anti-homoflyers in Amsterdam-West in oktober 2016. Het gaat om twee 31-jarigen mannen uit Den Haag en een 41-jarige man uit Rotterdam. Alle drie hebben zij een boete van vijfhonderd euro opgelegd gekregen.

De rechtbank oordeelde dat er sprake was van groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie op basis van seksuele geaardheid. Op de folders stond onder meer dat homoseksualiteit verboden is volgens het jodendom, christendom en de islam. In weer een andere flyer werd indirect opgeroepen om kinderen niet te laten adopteren door homostellen, zogenaamd omdat 29 procent van de kinderen die bij homoseksuele ouders woont zou worden misbruikt. Justitie had tegen het drietal taakstraffen van veertig uur geëist omdat zij bang was dat een boete niet door de daders zelf zou worden voldaan.

Lees ook: Eerst de mishandeling van twee homo’s bij Amsterdam Centraal, toen anti-homoflyers. „De haat komt zo je brievenbus binnen.”

Politiemeldingen

Nadat de flyers waren verspreid, werden er zo’n tweehonderd meldingen bij de politie gedaan. Onder meer de stadsdeelvoorzitters van de wijken West en Nieuw-West, waar de folders werden verspreid, deden aangifte. Ook belangenorganisatie voor lhbt’ers COC riep mensen op aangifte te doen. De mannen hadden naar eigen zeggen “discussie willen ontketenen”.

Ruim twee jaar later, in december 2018, kwam het tot een rechtszaak. Daarbij stond de afweging tussen vrijheid van meningsuiting en het recht om niet gediscrimineerd te worden centraal. De rechtbank oordeelde vrijdag dat het verspreiden van de folders geen spontane actie was, maar een doordacht plan. Daarbij namen de rechters het de mannen zeer kwalijk dat zij homo’s in verband probeerden te brengen met grootschalig kindermisbruik.