In beeld

Terugkijken: de zoektocht naar een veilige haven van de Sea Watch 3

De burgemeester van Napels heeft donderdag het reddingschip Sea Watch 3 uitgenodigd om aan te meren in de Italiaanse havenstad. Het schip, met aan boord onder anderen 32 migranten, vaart al twee weken rond op zee. Het schip pikte de migranten rond Kerst op voor de Libische kust, en probeerde sindsdien tevergeefs aan te meren in een Europese haven. Een poging om de migranten van boord te laten in Malta mislukte. De situatie aan boord werd de afgelopen dagen steeds nijpender. Of het schip ook echt zal aanmeren in Napels, is nog de vraag. De linkse burgemeester van de stad keert zich met zijn voorstel tegen het beleid van de Italiaanse regering. De hulporganisatie waarvoor de Sea Watch 3 vaart is Duits, maar het schip vaart onder Nederlandse vlag. Daarom wordt gekeken naar Nederland voor een oplossing. Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat echter weten dat er nog geen besluiten zijn genomen, en verwijst verder naar Brussel.
De Sea Watch 3, bezien vanaf een ander schip, nabij de kust van Malta. Een poging om de migranten van boord te laten gaan in Malta mislukte.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
Een migrant aan boord van het reddingschip vult een emmer met water. Eerder deze week werden alle opvarenden vanwege de ruige zee benedendeks ondergebracht in een kleine ruimte, die normaal alleen bedoeld is voor zieke passagiers.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
Een migrantenkind helpt de bemanning van de Sea Watch 3 met het bereiden van een maaltijd voor de passagiers.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
Hetzelfde migrantenkind, nogmaals helpend bij het koken. Verschillende migranten zijn minderjarig.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
De migranten nuttigen een maaltijd. Van de migranten uit een reeks Afrikaanse landen die door EU-lidstaten rond de Middellandse Zee worden geweigerd is een deel zeeziek. De onderlinge spanningen liepen de afgelopen tijd op.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
De migranten wachten tot een of meerdere EU-landen toch bereid is hen toe te laten.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
Aan boord van het schip is weinig te doen. Soms wordt er wat muziek gespeeld.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
Soms wordt er ook een spelletje gespeeld.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
Een migrant rust wat uit. Afgelopen maandag leek een oplossing nog nabij. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Justitie liet weten dat Nederland bereid is enkele van de migranten op te nemen als andere EU-landen hetzelfde doen. Maar er is nog geen besluit gevallen.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
Het is een kleine ruimte waarin de migranten zich bevinden. Het aantal hulpschepen dat reddingen uitvoert op de Middellandse Zee is de voorbije jaren sterk teruggelopen. Hulporganisaties kregen steeds vaker te maken met tegenwerking door landen van waaruit ze opereerden.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
Slaapvertrekken aan boord van de Sea Watch 3. Sinds vorige week zaterdag vaart ook een ander migrantenschip, de Professor Albrecht Penck van de Duitse hulporganisatie Sea-Eye, met zeventien geredde migranten rond op zoek naar een haven.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
Een migrantenkindje speelt wat. Bij de oversteek van de Middellandse Zee kwamen volgens VN-schattingen vorig jaar ruim 2.200 mensen om het leven. Deze cijfers zijn verre van accuraat. Nu het aantal reddingsschepen is gedaald, kan het aantal mensen dat ongemerkt is verdronken zijn opgelopen.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters
De Sea Watch 3 verlaat de Maltese wateren, nadat een aanmeerpoging daar mislukte.
Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters