Strafrechtelijk onderzoek in zaak overboord geslagen containers

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Maritieme Politie en Inspectie Leefomgeving en Transport.

Een aangespoelde container van de MSC Zoe.
Een aangespoelde container van de MSC Zoe. Foto Remko de Waal/ANP

Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar het overboord slaan van circa 270 containers ten noorden van de Waddeneilanden. Dat meldt de kustwacht vrijdag. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Maritieme Politie en Inspectie Leefomgeving en Transport.

Twitter avatar Kustwacht_nl Kustwacht Nederland Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door het Team Maritieme Politie en de @InspectieLenT. Het onderzoek staat onder leiding van een officier van justitie van @FP_OM

Een officier van justitie van het Functioneel Parket neemt de leiding van het onderzoek op zich. Rijkswaterstaat heeft de reder van het schip aansprakelijk gesteld voor de schade die de verloren vracht heeft aangericht. De gemeente Vlieland stelde eerder al de reder aansprakelijk.

Lees ook: Terschelling houdt nog lang last van deze rotzooi

Het schip MS Friendship zoekt namens de verzekeringsmaatschappij met een sonar naar gezonken containers en onderdelen daarvan. Ook blijft een van de twee vliegtuigen van de Kustwacht speuren naar verloren vracht. Het leger is ingezet voor opruimwerkzaamheden. MSC, de reder van het schip, liet vrijdag weten in de Nederlandse en Duitse wateren te helpen met het bergen van containers.

Vracht

In de nacht van dinsdag op woensdag verloor de MSC Zoe, een van de grootste vrachtschepen ter wereld, ongeveer 270 containers ten noorden van het Duitse eiland Borkum. Tientallen daarvan zijn de afgelopen dagen aangespoeld op diverse Waddeneilanden en op het vasteland van Friesland en Groningen. Ook zijn meerdere containers stuk geslagen en open gegaan, waardoor losse vracht op stranden aanspoelt. Drie containers bevatten peroxide, een zak met het giftige poeder is inmiddels gelokaliseerd op Schiermonnikoog.

Vrijdag zijn bij de kustwacht geen nieuwe meldingen binnengekomen van drijvende containers. Veel vrijwilligers hebben zich aangemeld om te helpen.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat We zijn bezig om de zandplaten #Engelsmanplaat en het #Rif bij #Schiermonnikoog schoon te krijgen. Op de platen is een deel van de lading vanuit de overboord geslagen containers van het schip #MSCZoë terechtgekomen. https://t.co/bzR7oiUtK1 https://t.co/NmYp3TMSHb