Openbaar Ministerie

Twee Rotterdamse terreurverdachten op vrije voeten, drie andere blijven vast

Twee van de vijf mannen die afgelopen week werden gearresteerd in Rotterdam op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, zijn donderdagmiddag vrijgelaten. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs tegen hen. De drie andere verdachten blijven wel langer vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam heeft hun voorarrest met twee weken verlengd. Een woordvoerder wil verder niet inhoudelijk reageren op het onderzoek. Afgelopen zaterdag werden vijf mannen met een niet-westerse achtergrond aangehouden, vier in Rotterdam en een in het Duitse Mainz. Zij waren tussen de twintig en dertig jaar oud. De 26-jarige Syriër die in Mainz werd opgepakt blijkt woonachtig in Rotterdam, maar bezocht een neef in Duitsland. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Op Oudejaarsdag volgde opnieuw een arrestatie van een terreurverdachte in Rotterdam. Het ging volgens justitie om een 24-jarige man, wiens zaak losstaat van het vijftal dat het weekend ervoor werd opgepakt. Diens voorarrest is samen met die van de twee andere verdachten in Rotterdam verlengd. (NRC)