Netflix

Beelden treinramp gebruikt in horrorfilm

In de Amerikaanse horrorfilm Death Note van Netflix zijn beelden gebruikt van een dodelijk treinongeluk in België, waarbij negentien mensen om het leven kwamen. De film vertoont luchtbeelden met de ontspoorde trein en enkele reddingswerkers.

Over de beelden is de stem van een (fictieve) Spaanse journaliste gemonteerd die zegt dat „vijf leden van een kartel zich ogenschijnlijk voor de trein hebben geworpen”. In werkelijkheid ziet de kijker een passagierstrein die in 2010 in de buurt van het plaatsje Buizingen frontaal op een andere trein botste, met negentien doden en meer dan driehonderd gewonden tot gevolg.

Vervoersmaatschappij NMBS is eerder deze week op de hoogte gesteld door een Belgische journalist, vertelt woordvoerder Dimitri Temmerman. Hij stelt dat de beelden „zeer duidelijk” het ongeluk in Buizingen tonen. De maatschappij overweegt juridische stappen. „Dat de beelden zijn gebruikt getuigt van weinig respect voor de slachtoffers en alle andere betrokkenen, zoals ons personeel en de hulpverleners.”

Ook overlevenden hebben afkeurend gereageerd op het nieuws. De 60-jarige Anita Mahy, die het ongeluk in 2010 overleefde, noemt het tegen de Belgische krant De Standaard „ongehoord dat een waargebeurd feit wordt gebruikt voor fictie en commercieel gewin”.

Volgens Temmerman zijn de beelden vermoedelijk in het beheer van een nieuwszender. Vervoersmaatschappij NMBS heeft nog niet kunnen achterhalen hoe Netflix deze in handen heeft gekregen. De streamingdienst was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.