In beeld

Terugkijken: hoe de Waddeneilanden overspoeld werden met containers

Tientallen containers spoelden de afgelopen dagen aan nadat dinsdagnacht een vracht van de Zwitserse rederij MSC overboord sloeg. Eilandbewoners en toeristen sloegen massaal aan het strandjutten van de meubels, televisies en kleding die aanspoelden op de Waddeneilanden. Ook sprong Defensie in om het plastic aan de kust op te ruimen. Vrijdag werd bekend dat de Waddeneilanden en Rijkswaterstaat de reder aansprakelijk hebben gesteld voor de schade.
Op de Waddeneilanden spoelden afgelopen woensdag talloze containers aan die een vrachtschip een dag eerder verloor. Sommige containers bevatten vaten met organische peroxide in poedervorm, in andere zaten Ikea-meubelen.
Beeld afkomstig van de Nederlandse kustwacht.
Overboord geslagen containers drijven in de Waddenzee. Aanvankelijk werd gedacht dat het om maar dertig vermiste containers ging.
Beeld afkomstig van de Nederlandse kustwacht.
Ook in de containers: auto-onderdelen, gloeilampen, televisies en speelgoed. Strandjutters begonnen direct met verzamelen.
Beeld afkomstig van de Nederlandse kustwacht.
De containers sloegen overboord ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum. Dat gebeurt vaker, alleen zijn het er zelden zo veel als deze week.
Foto Marjet van Veelen/VVV Vlieland
De kustwacht speurde met een vliegtuig boven de Waddeneilanden naar de nog vermiste containers. Het opruimen van de vracht gaat vermoedelijk nog dagen duren.
Beeld Sake Elzinga
Donderdagochtend trok de aangespoelde lading ook nog veel nieuwsgierigen: gewapend met zaklampen gingen ‘zoeklustigen’ al vroeg op pad om de stranden af te struinen naar aangespoelde waar.
Beeld Sake Elzinga
Eilanders en toeristen ruimen samen het afval op. Met de spullen spoelde namelijk ook veel plastic en piepschuim aan, wat de kust nog jaren kan vervuilen.
Beeld Sake Elzinga
Normaal gesproken mogen aangespoelde spullen niet zomaar worden meegenomen. Maar de gemeente Terschelling liet weten dat men de aangespoelde voorwerpen nu mag houden.
Foto Fred Prak/AP
De gemeenten Terschelling en Vlieland hebben de Zwitserse rederij in kwestie aansprakelijk gesteld voor de schade. Burgemeesters van de Waddeneilanden riepen de hulp van Defensie bij de opruimwerkzaamheden in.
Beeld Sake Elzinga
FNV Havens is boos, de vakbond denkt dat de lading overboord is geslagen doordat containerschepen te veel vracht vervoeren.
Foto Siese Veenstra/ANP
Vrijwilligers verzamelen troep op de Waddendijk in Moddergat, Friesland. De schoonmaakactie daar is een initiatief van het Zeehondencentrum Pieterburen en Staatsbosbeheer.
Foto Siese Veenstra/ANP
Militairen ruimen spullen van de MSC Zoe op. Het schip kan 19.000 containers vervoeren en is daarmee een van de grootste ter wereld.
Foto Remko de Waal/ANP
In totaal sprongen zo'n honderd militairen bij op de stranden.
Foto Remko de Waal/ANP
Op Ameland werd donderdag in totaal ruim 200 ton afval opgeruimd. Vrijdag werd opnieuw een schoonmaakactie georganiseerd.
Foto Remko de Waal/ANP
De MSC Zoe in de containerhaven van Bremerhaven. Het schip was vanuit Portugal onderweg naar Duitsland.
Foto Focke Strangmann/EPA