Meer dan veertig doden bij etnisch geweld in Burkina Faso

Het geweld zou begonnen zijn toen een groep militanten een dorp aanviel, waarop meerdere wraakacties volgden.

Veiligheidspersoneel in de hoofdstad Ouagadougou na een ander geweldincident.
Veiligheidspersoneel in de hoofdstad Ouagadougou na een ander geweldincident. Foto Hamany Daniex/Reuters

Bij gevechten tussen etnische groeperingen in Burkina Faso zijn deze week zeker 46 mensen om het leven gekomen. Dat melden internationale persbureaus op basis van een woordvoerder van de regering. Het geweld begon toen militanten maandag het dorp Yirgou, in het noorden van het land, aanvielen. Hierbij kwamen zeven burgers om het leven. Vervolgens vonden meerdere wraakacties plaats, waarbij in totaal 39 mensen omkwamen.

In Yirgou wonen voornamelijk Mossi - de grootste etnische groepering in het land. Zeker een van de wraakacties zou gericht zijn geweest op een groep Fulani, een nomadenvolk dat in verschillende West-Afrikaanse landen leeft.

De Verenigde Naties maken zich zorgen over de situatie in Burkina Faso. Het aantal gewelddadige incidenten is de afgelopen jaren toegenomen, ook vielen er aanzienlijk meer burgerdoden. In het land wonen duizenden vluchtelingen uit buurland Mali, die soms ook slachtoffer werden van geweld in Burkina Faso.

Twitter avatar UNHCR_BF UNHCR Burkina Faso State of emergency in 6 out of 13 regions in Burkina Faso, 5 of which host refugees and IDPs! 👉🏽 250 security incidents 🔥
👉🏽 25 000 registered Malian refugees and thousands more in inaccessible areas
👉🏽 47 000 IDPs We expect more displacement in the coming weeks and months ❗ https://t.co/kDsQGPLnKK

De Burkinesen leefden decennialang onder het bewind van de dictatoriale president Blaise Compaoré, tot hij in 2015 werd afgezet bij een volksrevolutie. Hierna vonden de eerste vrije verkiezingen in het West-Afrikaanse land in ruim 25 jaar plaats, waarbij Roch Marc Christian Kaboré werd verkozen. Hij overleefde meerdere staatsgrepen en leidt het land nog steeds.