Farmaceuten

Amerikaanse maker kankermedicijnen overgenomen voor 74 miljard

Het is een van de grootste overnames in farmaceutische industrie ooit. De Amerikaanse farmaceut Bristol-Myers Squibb neemt het eveneens Amerikaanse biotechbedrijf Celgene over. Bristol betaalt 74 miljard dollar (65 miljard euro) voor de overname, zo maakten de twee bedrijven donderdag bekend in een gezamenlijke verklaring. Beide bedrijven zijn actief in de sterk concurrerende markt van innovatieve kankerbehandelingen. Samen hebben ze negen medicijnen die op zichzelf goed zijn voor 1 miljard dollar omzet. De geneesmiddelen van beide bedrijven worden ook in Nederland gebruikt. Daarnaast is Bristol in Nederland bekend als financier van onafhankelijk onderzoek naar ‘checkpointremmers’ door wetenschappers van het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) in Amsterdam. De besturen van Bristol en Celgene, beide beursgenoteerd, hebben de overname goedgekeurd. (NRC)