Gif spoelt aan op strand

Schiermonnikoog De stof is dodelijk voor vissen die ermee in aanraking komen.

Inmiddels zijn 21 containers aangespoeld op Ameland, Vlieland en Terschelling. Andere containers drijven nog in het water. De kustwacht speurt met een vliegtuig boven de Waddeneilanden naar de nog vermiste containers. Het opruimen van de vracht gaat dagen duren.
Inmiddels zijn 21 containers aangespoeld op Ameland, Vlieland en Terschelling. Andere containers drijven nog in het water. De kustwacht speurt met een vliegtuig boven de Waddeneilanden naar de nog vermiste containers. Het opruimen van de vracht gaat dagen duren. Foto Sake Elzinga

Op het strand van Schiermonnikoog is een zak met 25 kilo organische dibenzoyl peroxide gevonden. De zak met het giftige poeder is afkomstig uit een container die vrachtschip MSC Zoe in de nacht van dinsdag op woensdag is verloren in de Noordzee. Dat meldt de Veiligheidsregio Fryslân.

De MSC Zoe verloor in totaal 270 containers ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum. Zo’n 30 tot 35 containers zijn inmiddels gelokaliseerd.

Defensie gaat de komende dagen helpen met het opruimen van de stranden en met het opsporen van de containers in zee. Zo’n honderd militairen worden ingezet. De inzet duurt waarschijnlijk twee dagen en zal zich voornamelijk richten op Schiermonnikoog.

Lees ook: Terschelling houdt nog lang last van deze rotzooi

De zak met chemicaliën die op Schiermonnikoog is gevonden was niet kapot, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. De Nederlandse kustwacht waarschuwde eerder al dat drie nog niet gelokaliseerde containers organische peroxide bevatten. De stof is verpakt in zakken die worden vervoerd in vaten. Hoeveel zakken in zo’n vat zitten is onduidelijk.

Giftig en licht ontvlambaar

Dibenzoyl peroxide is een giftige en licht ontvlambare stof die gebruikt wordt bij de productie van onder meer plastic en rubber. De stof is zwaarder dan water en zinkt bij vrijkomen dus naar de zeebodem. Het gaat om grote hoeveelheden, denkt Tinka Murk, hoogleraar ecologie van mariene dieren aan de Wageningen Universiteit (WUR). „Het is een nare oxiderende stof. Ik zou er als duiker ver van blijven. Iedere krab, worm of vis die ermee in contact komt, gaat dood.”

Lees ook: FNV: dit moest een keer gebeuren

„Het grootste probleem is dat het een bijtende stof is”, zegt ze. „De concentratie bepaalt hoeveel schade er is. Bij een mens of een dier kunnen er verbrandingsverschijnselen optreden. Dat is het meest acute risico. Als het heel erg verdund is, dan is er geen gevaar meer. Ik hoop dus dat ze die vaten nog kunnen opruimen.”

De in Zwitserland gevestigde rederij Mediterranean Shipping Company (MSC), de eigenaar van het schip, heeft een bergingsbedrijf ingehuurd om de containers en losse spullen uit zee te vissen. Daarbij worden onder meer sonarschepen ingezet. Het bedrijf schrijft in een verklaring er alles aan te willen doen om de schade te beperken. Op vragen van NRC wil het bedrijf niet ingaan. De berging zal waarschijnlijk nog dagen of weken in beslag nemen. De MSC Zoe ligt inmiddels in Bremerhaven.