Gegevens Duitse politici op internet na datalek

De persoonlijk informatie van Bondsdagleden, van telefoon- tot rekeningnummers, wordt via een Twitterprofiel openbaar gemaakt.

De Rijksdag, het gebouw waar het Duitse parlement zetelt.
De Rijksdag, het gebouw waar het Duitse parlement zetelt. Foto Hayoung Jeon/EPA

Hackers hebben de persoonlijke gegevens van honderden Duitse politici online gezet. Dat bevestig een regeringswoordvoerder vrijdag, na berichtgeving in Duitse media, waaronder het ARD-programma Tagesschau. De privé-informatie - telefoonnummers, brieven, informatie over creditcards en bankrekeningen, adressen - is gedeeld op een Twitteraccount.

De getroffen politici zijn leden van de Bondsdag, het Duitse parlement, uit bijna alle partijen: CDU, CSU, SPD, die Grüne, de Linkspartei en FDP. Alleen de gegevens van de parlementatiërs van Alternative für Deutschland zijn (nog) niet gedeeld. Ook politici van regionale parlementen en het Europese parlement zijn getroffen, schrijft Bild.

“De federale overheid neemt dit hack-incident zeer serieus”, zei de regeringswoordvoerder in een persconferentie. Er zijn geen “gevoelige informatie” of “documenten van het Bundeskanzleramt” vrijgegeven. Een woordvoerder van Die Linke heeft vrijdagochtend tegenover Reuters bevestigd dat gegevens van leden, onder wie partijleider Dietmar Bartsch, gelekt zijn.

Hackers onbekend

Volgens Bild dateert het datalek van oktober 2018. Het gebruikte Twitterprofiel is al sinds de zomer van 2017 actief. Het is vanaf december vorig jaar ‘ingezet’ om de gegevens van de Duitse politici te delen: vanaf enkele dagen voor Kerst zijn dagelijks nieuwe gegevens openbaar gemaakt.

Het is nog niet bekend wie achter het datalek zit. Ook is het volgens ARD nog gissen naar het motief van de daders, die volgens de journalisten “alles op internet lijken te hebben geplaatst wat ze maar in handen kregen”. Zo lijkt het erop dat de hackers niet specifiek op zoek waren naar politiek gevoelige documenten. Sommige documenten zijn al jaren oud.

Het Twitteraccount waarop de informatie wordt verspreid heeft ruim 16.000 volgers. De gelekte gegevens zijn nog altijd online te bekijken.