‘Dit beeld gaat de hele wereld over. Wat zeuren ze nou?!’

Gijs van Delft wint met ‘Feijenoord-PSV 2-1’ de publieksjuryprijs van december, met als thema ‘Mijn beste foto van 2018’.

Feijenoord-PSV 2-1
Feijenoord-PSV 2-1 Gijs van Delft

„Dit is in De Kuip, vak S. Feyenoord tegen PSV, vlak voor de wedstrijd begint”, vertelt winnaar Gijs van Delft (57) uit Rotterdam. „Als de spelers het veld op komen, steken we in één keer massaal de fakkels aan. En we wonnen hier ook nog. Het is blijkbaar niet alleen sfeerverhogend, maar de spelers gaan er nog beter door voetballen ook.”

Wel of geen fakkels – het is een hot issue tussen de burgemeester, Feyenoord en de supporters. „Wij vinden het sfeerverhogend, zij vinden het gevaarlijk. Met dit soort acties geven we ze af en toe wat steekjes.” In Nederland is het verboden om in een stadion vuurwerk af te steken. „Als ze je pakken, krijg je een stadionverbod en duizend euro boete.” Toch doen ze het. „We maken als supporters zelf uit hoe we het voetbal beleven. In een bioscoop doe je zoiets niet. Maar in een stadion bepalen de supporters de sfeer, en niet het bestuur of de burgemeester.”

Van Delft is lid van de harde kern van Feyenoord én bestuurslid van supportersvereniging FSV De Feijenoorder. Dat vuurwerk op de tribune riskant is, hoef je hem niet te vertellen. „Je ziet het op de foto ook: er is heel veel rook. Je ziet nauwelijks wat er naast je gebeurt. Als je zo’n fakkel in je gezicht krijgt, heb je een probleem. Sommige gasten weten geeneens wát ze afsteken, laat staan hóe ze iets moeten afsteken. Als je het niet goed aanpakt, vallen er gewonden. Zit je met brandplekken, kapotte jassen.”

„Hoe ze het doen, weet ik niet, maar het lukt ze toch altijd weer om die spullen mee naar binnen te nemen. Je houdt ze echt niet tegen. Daarom zeggen wij: doe het dan georganiseerd! Zet er mensen bij die ermee om kunnen gaan, dan is er weinig aan de hand. Trouwens, ze doen het overal: Brazilië, Argentinië, Italië, maar ook bij ‘020’ en in Eindhoven. Het is toch ook prachtig?! Dit beeld gaat de hele wereld over. Wat zeuren ze nou?!”

Sentiment

Op z’n tiende ging Gijs van Delft al met de Feyenoord Express mee naar de uitwedstrijden van zijn club. Drie jaar later, in 1974, schoot hij zijn eerste foto’s. Niet van het voetballen, maar van de rellen eromheen. „Omdat ik dat spannend vond!” Hij maakte ze met ‘zo’n klik-klak-dingetje’. „Die foto’s zien er ook eigenlijk niet uit. Het is voor mij sentiment. Leuk om naar terug te kijken.”

In die tijd werd het veel gedaan rond de voetbalvelden: foto’s maken en dan uitwisselen. „Maakten Groningen-supporters beelden van ons vak, die stuurden ze dan naar ons op, en andersom. Dat deden we met iedereen zo. Behalve met ‘020’ natuurlijk. Daar wisselen we niks mee uit.”

VHS-filmpjes

Filmpjes maakte hij vroeger ook veel. „Met zo’n oude VHS-camera, waar je van die banden in moest stoppen.” Maar daar is hij mee gestopt. „Als er wat gebeurt, is het risico groot dat ze je camera in beslag nemen om beelden te checken.” Dat zou bij een fotocamera minder erg zijn. „Op foto’s herken je mensen minder snel. En anders haal je gewoon het opslagkaartje eruit en geef je dat even aan iemand anders.”

Grote vechtpartijen in het stadion komen overigens nauwelijks meer voor. „Dat was meer in de jaren tachtig en negentig. Tegenwoordig troeven we elkaar af met sfeeracties. Gooit ‘020’ fakkels op het veld? Dan gooien wij er twee keer zoveel. Heb jij het grootste spandoek van Nederland gemaakt? Welnee, dat kan ik nog veel groter. Dat soort dingen, daar maak ik opnames van.”

Zonder filter

Zijn winnende foto maakte hij met een Canon EOS 350D. Filters gebruikt hij niet. „Nee joh, dit is – BWEM! – in één keer zo genomen. Anders had-ie wel mooier geweest. Ik weet het: mijn foto’s zijn niet allemaal even scherp, maar ze zijn ook niet bedoeld om er een groot doek van te maken. Mijn zoon fotografeert ook. Die gaat gerust een uur lang zijn camera lopen instellen. Daar heb ik het geduld niet voor. Ik zet ’m op automatisch en maak – tik-tik-tik-tik-tik – tweehonderd foto’s in één keer. Thuis bekijk ik wat ik gemaakt heb.”

Feyenoord-tijdlijn

Zijn archief omvat inmiddels duizenden foto’s en filmpjes. „Alles staat op harde schijven. Je kan het zien als een soort tijdlijn van de afgelopen 45 jaar.” Je zou er een expositie mee kunnen inrichten. „Welnee, ik ga er niet mee lopen pochen. Als ik ooit kom te overlijden, gaan ze ook niet naar mijn kinderen. Die hebben ze al duizend keer gezien, die worden daar niet blij van. Alles kan bij wijze van spreken zo naar het gemeentelijk archief. Of naar een geïnteresseerde Feyenoord-supporter, natuurlijk.”

Het thema van januari is: ‘Nederland woont’. Inzenden en stemmen kan tot 25 januari 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.