Democraat

Nancy Pelosi opnieuw verkozen tot voorzitter Amerikaanse Huis

Nancy Pelosi is donderdag zoals verwacht opnieuw verkozen tot voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De Democraat kreeg 220 stemmen, haar Republikeinse tegenstrever Kevin McCarthy 192. Na de stevige winst van de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen in november werd verwacht dat de 78-jarige Pelosi verkozen zou worden. Het was echter de vraag of ze ook steun zou krijgen van een nieuwe generatie politici die verandering beloven in Washington en zich eerder distantieerden van de bekende Democraat. Uiteindelijk besloten slechts vijftien leden van haar partij op een andere Democraat te stemmen of helemaal geen stem uit te brengen, tien daarvan waren nieuwkomers. Pelosi was tussen 2007 en 2011 de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis. (NRC)