Burgemeester van Napels nodigt migrantenschip uit

Anti-Salvini Het besluit van Napels om toe te staan dat een schip met 32 migranten aanmeert in de haven, druist in tegen het beleid van de regering.

Burgemeester De Magistris van Napels nodigt reddingsschip Sea Watch 3 uit aan te meren in de Italiaanse havenstad. In een brief aan de hulporganisatie bedankte De Magistris de bemanning voor de reddingsactie en liet hij weten dat het schip welkom is. Aan boord bevinden zich onder anderen 32 migranten.

Het is nog onduidelijk of dit echt gaat gebeuren. Met het voorstel keert de linkse burgemeester zich tegen het beleid van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini.

De Magistris schrijft de migranten desnoods met andere boten te zullen oppikken „voor het geval dat de toegang tot de haven versperd wordt” door de regering. Er zouden hiervoor twintig schepen klaar liggen.

De hulporganisatie waarvoor de Sea Watch 3 vaart is Duits, maar het schip voert de Nederlandse vlag. Het pikte rond Kerst migranten op voor de Libische kust. Sindsdien probeert de bemanning aan te meren in een Europese haven. Een eerdere poging de migranten in Malta van boord te laten gaan, zodat ze van daaruit zouden kunnen doorvliegen naar verschillende Europese landen, mislukte.

„We zijn diep ontroerd en blij dat Europese solidariteit nog steeds iets betekent”, twitterde Sea Watch.

Intussen wordt de situatie aan boord nijpender. Eerder deze week werden alle opvarenden vanwege de ruige zee benedendeks ondergebracht in een kleine ruimte, normaal alleen bedoeld voor zieken. Opvarenden zijn zeeziek geworden en de onderlinge spanningen op, liet een Nederlandse arts aan boord weten.

Omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart, wordt naar Nederland gekeken voor een oplossing. Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er nog geen besluiten zijn genomen over het schip en de opvarenden, en verwijst verder naar Brussel. „De Europese Commissie neemt de leiding bij het zoeken naar een oplossing voor de opvarenden van dit specifieke schip”, zegt het ministerie. „Nederland is bereid een aantal van hen op te nemen.” Als Nederland dit doet, moeten zij de asielprocedure volgen.

Het aantal migranten dat via de Middellandse Zee Europa weet te bereiken is dit jaar opnieuw gedaald. Dat heeft mede te maken met maatregelen van de EU, en van de populistische regering in Italië. In de eerste tien maanden van vorig jaar kwamen 22.000 migranten Italië binnen. In 2017 waren dat er in dezelfde periode nog 111.000. (NRC)