Burgemeester Purmerend zegt lidmaatschap VVD op

Don Bijl zegt dat het zijn partij aan visie ontbreekt. Het is de tweede VVD-burgemeester die in korte tijd opstapt.

Don Bijl
Don Bijl Foto Remko de Waal/ANP

Burgemeester van Purmerend Don Bijl heeft per direct zijn lidmaatschap van de landelijke VVD opgezegd. Dat schrijft hij vrijdag in een brief die in handen is van de lokale nieuwssite Regio Purmerend. De 66-jarige politicus zegt dat bij de huidige regering en premier Mark Rutte “elke visie ontbreekt”.

Het is de tweede VVD-burgemeester die in korte tijd zijn lidmaatschap opzegt. Bijl blijft gewoon aan als burgemeester. In zijn brief schrijft de politicus dat Nederland welvarender dan ooit is, maar dat de verschillen tussen mensen steeds groter worden. Bijl:

“Met gezag spreken over de lastige consequenties van klimaatdoelen en asiel is alleen bereikbaar als onderwerpen als dividendbelasting, pensioenen, zorg en loonontwikkeling op een aanvaardbare wijze worden opgelost. Dat is natuurlijk moeilijk, maar nu ontbreekt elke visie. Wij zien geen begin van een antwoord.”

Fractievoorzitter van de Purmerendse VVD Jan Peter Dompeling zegt verbaasd te zijn over het besluit van Bijl en de timing daarvan. “De keuze om het lidmaatschap op te zeggen kan, maar maak het dan niet politiek! Doe het in stilte”, aldus Dompeling tegenover Regio Purmerend. “Op deze manier beschadig je de partij die jaren lang voor je gezorgd heeft en waardoor je het carrièreverloop hebt gehad zoals deze is geweest.”

Bijl was bijna vijftig jaar lid van de VVD.

Assen

Afgelopen november zei burgemeester van Assen Marco Out ook al zijn VVD-lidmaatschap op. Hij zei zich “ongemakkelijk” te voelen bij de standpunten van zijn partij. Als voorbeeld haalde hij het plan aan van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff om criminaliteit in probleemwijken dubbel te straffen. Ook was hij tegen het afschaffen van de discretionaire bevoegdheid bij asielzaken. Out was 25 jaar lid van de partij.

Bijl zegt zich nog te beraden over of hij overstapt naar een andere partij die beter aansluit bij zijn politieke overtuigingen. Tot die tijd blijft hij partijloos burgemeester.