Brieven

Brieven

Foto AP
Foto AP

De Chinese muur, de muur van Hadrianus, de middeleeuwse stadswallen, de waterlinie, de Maginotlinie en die in Berlijn ook. Allemaal gefaald. We leven in een tijd van globaal verkeer van mensen, goederen en informatie. Dit internationale verkeer kent vele zegeningen zoals verre vakanties, werken en studeren in het buitenland en globaal handeldrijven. Daarentegen brengt het ook gevaren met zich mee: ongecontroleerde migratie, exotische ziektes, handel in ongewenste objecten. Het is een misvatting te denken dat men deze gevaren buiten houdt met het bouwen van een muur of het plaatsen van een hekwerk (Wees niet hypocriet, steun Trumps muur, 2/1, door Eric Hendriks). Zowel Brexiteers als Trump houden hun kiezersbasis, bij wie sterke xenofobe en nationalistische opvattingen leven, voor dat zij het buitenlandse gevaar bezweren door het bouwen van muren. Hun werkelijke doel is het verkrijgen of behouden van persoonlijke macht. Naar mijn mening bestaat het volgende verschil tussen muurmensen en hekwerkmensen. Muurmensen willen andere mensen (culturen) buiten houden omdat zij met hen niets te maken willen hebben. Zij voelen zich superieur. Trump noemt hen: rapists, criminals en hun herkomstlanden shithole countries. Hekmensen plaatsen hekwerken niet omdat zij neerkijken op die Mexicaan, Afrikaan of wie dan ook, maar omdat zij geen directe oplossing hebben voor de problemen die ontstaan als een ongecontroleerde instroom plaatsvindt. Merkel zegt: Wir schaffen das. De hekwerkmens is op zoek naar oplossingen voor iedereen terwijl de muurmens op eigen voordeel is gericht.