Bom ontploft bij kantoor AfD, politie houdt rekening met aanslag

Het gebeurde in de oost-Duitse stad Döbeln, in een gebied waar AfD erg populair is. Er vielen geen gewonden. Drie verdachten zijn aangehouden.

Een politieman onderzoekt de ravage voor de deur van het AfD-kantoor. Midden op straat ligt een deel van de verwoeste vuilcontainer.
Een politieman onderzoekt de ravage voor de deur van het AfD-kantoor. Midden op straat ligt een deel van de verwoeste vuilcontainer. Foto Sören Müller/EPA

Voor de deur van het partijkantoor van Alternative für Deutschland (AfD) in het Duitse stadje Döbeln is donderdagavond een bom ontploft. De politie liet vrijdag weten rekening te houden met een “politiek gemotiveerde misdaad” gericht tegen de anti-immigratiepartij. Er zijn drie verdachten gearresteerd.

Bij de explosie, rond 19.20 uur donderdag, vielen geen gewonden. Wel raakten het AfD-kantoor en twee geparkeerde bestelauto’s beschadigd. De brandweer rukte uit om een klein brandje in het kantoor te doven. Van andere gebouwen in de buurt sneuvelden de ramen. Mogelijk is er vuurwerk afgegaan: getuigen zouden lichtflitsen hebben gezien die leken op die van siervuurpijlen.

Volgens de politie zijn er in Saksen vaker “politiek gemotiveerde aanvallen” geweest op AfD-kantoren. Daarbij ging het telkens om vernielingen. De vermoedelijke aanslag op het kantoor in Döbeln verschilt van eerdere aanvallen, omdat in dit geval “het risico werd geaccepteerd dat er mensen gewond zouden raken”, aldus de politie.

Vuilcontainer ontploft

Wat er precies is gebeurd, wordt onderzocht door de antiterreurtak van de politie. Het vermoeden bestaat dat er sprake was van een gerichte actie. Getuigen hebben volgens de Sächsische Zeitung gezien dat een man iets in een vuilcontainer stopte voor de deur van het partijkantoor. De container lag na de explosie in stukken op straat. Tegen de Leipziger Volkszeitung zegt de politie nog niet zeker te weten of het explosief in de vuilnisbak zat, of dat het ding kapot is gegaan door een ontploffing van buitenaf.

Prominente AfD’ers doen wel eens omstreden uitspraken, maar de meeste gewone leden hebben daar niks mee. Lees ook: AfD heeft vele gezichten

Andere getuigen zagen vlak na de ontploffing de mogelijke daders wegrennen. Ze zouden in een gereedstaande auto zijn gesprongen, die er vervolgens vandoor ging. Of deze verklaringen hebben geleid tot de drie arrestaties, is onbekend. De arrestanten hebben allen de Duitse nationaliteit. Ze zijn 29, 32 en 50 jaar oud. Hoe of waar het drietal is opgepakt, zegt de politie niet.

Döbeln heeft een kleine 25.000 inwoners en ligt in de deelstaat Saksen, in het voormalige Oost-Duitsland. Bij de verkiezingen in 2017 werd AfD in Saksen de grootste. Alleen daar kreeg de rechtspopulistische partij dat voor elkaar. De Saksische afdeling van AfD deelde donderdagavond op Twitter een nieuwsbericht over het incident, maar had vrijdagmorgen verder nog niet gereageerd.