Bom ontploft bij kantoor AfD, drie verdachten vast

Vermoedelijk aanslag De ontploffing vond plaats in het Oost-Duitse Döbeln in deelstaat Saksen, waar AfD erg populair is. Er vielen geen gewonden.

In Oost-Duitse Saksen
In Oost-Duitse Saksen

Voor de deur van het partijkantoor van Alternative für Deutschland (AfD) in provinciestad Döbeln in de Duitse deelstaat Saksen is donderdagavond een bom ontploft. De politie liet vrijdag weten rekening te houden met een „politiek gemotiveerde misdaad” gericht tegen de anti-immigratiepartij. Er zijn drie verdachten gearresteerd.

Bij de explosie vielen geen gewonden. Wel raakten het AfD-kantoor en twee bestelauto’s beschadigd. De brandweer rukte uit om een klein brandje in het kantoor te doven. Van andere gebouwen in de buurt sneuvelden de ramen. Mogelijk is vuurwerk afgegaan: getuigen zouden lichtflitsen hebben gezien die leken op die van siervuurpijlen.

Volgens de politie zijn in Saksen vaker „politiek gemotiveerde aanvallen” geweest op AfD-kantoren. Daarbij ging het telkens om vernielingen. De vermoedelijke aanslag op het kantoor in Döbeln verschilt van eerdere aanvallen, omdat in dit geval „het risico werd geaccepteerd dat mensen gewond zouden raken”, aldus de politie. De antiterreurtak van de politie onderzoekt de zaak.

Getuigen hebben volgens de Sächsische Zeitung gezien dat een man iets in een vuilcontainer stopte voor de deur van het partijkantoor. De container lag na de explosie in stukken op straat. Tegen de Leipziger Volkszeitung zegt de politie nog niet zeker te weten of het explosief in de vuilnisbak zat, of dat het ding kapot is gegaan door een ontploffing van buitenaf.

Andere getuigen zagen vlak na de ontploffing de mogelijke daders wegrennen. Ze zouden in een gereedstaande auto zijn gesprongen, die er vervolgens vandoor ging. Of deze verklaringen hebben geleid tot de drie arrestaties, is onbekend. De arrestanten hebben allen de Duitse nationaliteit. Ze zijn 29, 32 en 50 jaar oud. Hoe of waar het drietal is opgepakt, zegt de politie niet.

Döbeln heeft bijna 25.000 inwoners en ligt in het voormalige Oost-Duitsland. Bij de verkiezingen in 2017 werd AfD in deelstaat Saksen de grootste. Alleen daar kreeg de rechtspopulistische partij dat voor elkaar. De Saksische afdeling van AfD deelde donderdagavond op Twitter een nieuwsbericht over het incident, maar had vrijdagmorgen verder nog niet gereageerd.