Technologie

Omzetwaarschuwing Apple vanwege Chinese markt

De beurzen hebben wereldwijd last gehad van Apples eerste omzetwaarschuwing in twintig jaar. Topman Tim Cook liet woensdag weten dat Apple in het laatste maanden van 2018 minder omzette dan verwacht, vooral vanwege lagere verkoopcijfers in opkomende economieën zoals China. De omzet viel zo’n 7 miljard dollar lager uit dan voorspeld. Volgens Cook hadden tegenvallende Chinese resultaten meer invloed dan verwacht. Ook denkt hij dat handelsspanningen tussen China en de VS de verkoop schaden. Daarnaast lopen ook wereldwijd de iPhone-verkopen terug. Naar verwachting verliest het aandeel Apple donderdag enkele procenten op de Amerikaanse beurs. Donderdag domineerde het nieuws van Apple het sentiment op de Aziatische en Europese markten. Toeleveranciers van Apple, waaronder ASML, verloren flink. (NRC)