Spionage

VS eisen opheldering van Rusland over arrestatie Whelan

De Verenigde Staten eisen uitleg van Rusland over de arrestatie van de 48-jarige Amerikaanse oud-militair Paul Whelan. Die werd vrijdag in Moskou opgepakt op verdenking van spionage. „We willen weten waar hij nou precies van wordt beschuldigd”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo woensdag. Hij eist dat Whelan onmiddellijk naar de VS kan terugkeren als blijkt dat hij ten onrechte vastzit. Volgens het Russische persbureau RIA heeft Rusland de Amerikanen toestemming gegeven voor een bezoek aan Whelan, die werkt voor het auto-onderdelenconcern BorgWarner. Volgens The Washington Post bezoekt hij Rusland regelmatig. Tijdens zijn militaire loopbaan, tussen 1994 en 2008, werd hij twee keer uitgezonden naar Irak. Uiteindelijk kreeg hij oneervol ontslag vanwege diefstal. (Reuters)