Schaatsen

Oud-wereldkampioen allround Paulien van Deutekom overleden

Paulien van Deutekom
Paulien van Deutekom Foto Dijkstra

Oud-schaatsster Paulien van Deutekom is woensdag op 37-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt schaatsbond KNSB deze donderdag na berichtgeving van de NOS. De voormalig wereldkampioen allround schaatsen was al geruime tijd ziek. Volgens verschillende media had ze longkanker.

Van Deutekom was tussen 1998 en 2012 actief als topschaatsster. In 2008 werd ze verrassend wereldkampioen allround in Berlijn, nog voor haar toenmalige TVM-ploeggenoot Ireen Wüst, die zilver haalde. Dat jaar, het beste uit haar carrière, behaalde ze ook zilver op het EK allround. Van Deutekom won vier nationale afstandstitels, op de 1.000 en 1.500 meter.

Van Deutekom deed één keer mee aan de Olympische Winterspelen, in Turijn (2006). Toen werd ze dertiende op de 1.500 meter en zesde op de achtervolging. Na haar wereldtitel allround in 2008 zakte ze terug. Ze moest een lange rustpauze inlassen vanwege overtraindheid. Haar oude topniveau wist ze nooit meer te bereiken. In 2012 stopte definitief met schaatsen op topniveau.

Hierna was ze nog enige tijd werkzaam als schaatsanalist bij de NOS. In 2013 werd ze winnares van Expeditie Poolcirkel, een avontuurlijk tv-programma van de Avro in Scandinavië.

Van Deutekom reed lange tijd voor de TVM-ploeg van Gerard Kemkers, waar ze onverwacht uitgroeide tot een van de beste allrounders van de wereld. Ze was bij TVM gekomen als sparringpartner en trainingsmaatje van Ireen Wüst, maar haar zware trainingsarbeid leverde zoveel op dat ze haar in 2008 voorbij wist te streven. Zelfs Kemkers gaf destijds toe dat hij niet had voorzien dat ‘de Deut’, zoals ze liefkozend werd genoemd in de schaatswereld, het in zich had wereldkampioen te worden.

Op sociale media wordt geschokt gereageerd op het overlijden van de schaatsster. Voormalig langebaanschaatser Erben Wennemars noemt haar „een onbaatzuchtige topsporter”. Ze laat haar man en éénjarige dochter achter.(NRC)