Record: 10,2 miljoen bezoekers in het Louvre

Het is het grootste aantal bezoekers aan een museum wereldwijd. In 2018 kwam een kwart meer mensen naar het Parijse instituut dan het jaar daarvoor.

Het Musée du Louvre, de glazen pyramide voor musuem en het Cour Napolean.
Het Musée du Louvre, de glazen pyramide voor musuem en het Cour Napolean. Foto Stephane de Sakutin/AFP

In 2018 hebben 10,2 miljoen mensen het Louvre bezocht. Dat maakt het Franse kunstmuseum donderdagochtend zelf bekend. Het is een wereldrecord: nog nooit bezochten in één jaar zoveel mensen een museum.

Beyoncé en Jay-Z namen een videoclip op in het Louvre en verklaarden zich daarmee het ‘powerkoppel’ van de popcultuur

Ruim de helft van alle bezoekers is jonger dan dertig jaar, meldt de directie van het Louvre in het persbericht. Veel Franse scholen organiseren een bezoek. De toename van bezoekers - ten opzichte van 2017 is het aantal met 25 procent gestegen - schrijft het museum vooral toe aan de algehele toename van toerisme in Frankrijk. Bijna driekwart van de museumbezoekers kwam uit het buitenland, met name de Verenigde Staten, China, Europese landen en Brazilië.

Het Louvre stond in het afgelopen jaar in de belangstelling dankzij een videoclip die werd opgenomen in het museum voor het nummer ‘Apeshit’, van Beyoncé en Jay-Z. Tegen de Franse zender FrenceInfo zegt Frédéric Mitterrand, voormalig minister van Cultuur en Communicatie dat “dat zeker heeft meegespeeld” in de toegenomen populariteit van het museum. “Maar goed, het Louvre ís natuurlijk geen clip”, zei hij daarna. Volgens de politicus is het er soms wel érg druk: “Ik ga vaak naar het Louvre, maar dat doe ik toch het liefste tijdens de avondopenstellingen. Dan kun je de kunstwerken bekijken zonder dat zich driehonderd andere bezoekers tegelijkertijd aan proberen te vergapen.”

De dependance van het Louvre in Abu Dhabi trok in één jaar tijd ruim een miljoen bezoekers. Dat cijfer maakte het museum in november 2018 bekend, een jaar na de opening van de Arabische versie van het museum.