Rechter wijst faillissement SecurCash af

Het bedrijf vraagt nu uitstel van betaling aan. SecurCash-topman Mario Koevoets verwacht dat het faillissement alsnog snel volgt.

Geldtransporteur SecurCash vroeg faillissement aan. De rechter wees het faillissement donderdag echter af.
Geldtransporteur SecurCash vroeg faillissement aan. De rechter wees het faillissement donderdag echter af. Foto Rob Engelaar/Hollandse Hoogte

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag het faillissement afgewezen dat geldtransporteur SecurCash een dag eerder aanvroeg. Volgens de rechter heeft het bedrijf “voldoende liquide middelen” om schuldeisers af te betalen.

De rechtbank stelde dat het bedrijf het faillissement niet om de juiste redenen heeft aangevraagd. De rechter zei de indruk te hebben dat SecurCash met het faillissement op een gemakkelijke manier van langetermijnovereenkomsten af wil komen. Dit zou onder andere gaan om de contracten van vaste werknemers.

Topman Mario Koevoets van moederbedrijf Diebold Nixdorf is “verbaasd en licht geïrriteerd, om het zacht uit te drukken” over de gang van zaken en de argumentatie van de rechtbank. De rechter is volgens hem tot “een conclusie en ook een toelichting gekomen die ver van de waarheid” zijn.

Vanwege het maatschappelijk belang van de geldtransportsector heeft SecurCash volgens Koevoets altijd een doorstart voor ogen gehad. Het moederbedrijf heeft dan ook lange tijd geprobeerd de noodlijdende geldtransporttak te redden. Daarom is er 17 miljoen euro “in de put gestopt”, aldus Koevoets, een investering die volgens hem niet op kon tegen de snel krimpende markt. Diebold Nixdorf hield in 2015 rekening met een krimp van 3 procent. Die is nu echter al 10 procent, aldus Koevoets.

SecurCash heeft in reactie op het vonnis van de rechter uitstel van betaling aangevraagd. De rechtbank doet daarover vrijdag uitspraak. Koevoets verwacht dat het faillissement hoe dan ook snel volgt. Het moederbedrijf zal 17 miljoen vorderen, aldus Koevoets. Ook maakt SecurCash nu een half miljoen verlies per maand. “Het geld dat we nog op de bank hebben, zal na een maximaal een paar weken opgebrand zijn.”

Lees ook dit achtergrondstuk over SecurCash: Gebotst op cashloos consumeren

Verlieslijdende bedrijfstak

SecurCash vroeg het faillissement woensdag aan voor de bedrijfstak die zich richt op het geldtransport van winkels. Het deel van SecurCash dat zich bezighoudt met het bijvullen van pinautomaten viel buiten het aangevraagde faillissement.

Dat de geldtransporttak verlieslijdend is, komt mede doordat in winkels steeds minder met contant geld betaald wordt. Volgens curator Marc Udink leed het bedrijf over de afgelopen drie jaar 20 miljoen euro verlies. Er werd al meerdere malen gereorganiseerd: vestigingen werden gesloten en personeel ontslagen.

Het bedrijf bestrijkt ongeveer 40 procent van de geldtransportsector en heeft onder andere Kruidvat, Gamma en Blokker als klanten. SecurCash wilde op zoek naar een overnamekandidaat die voor een doorstart zou kunnen zorgen, maar dit gaat met de afwijzing van het faillissement dus niet meer door.

De curator van SecurCash zei woensdagmiddag tegen NRC dat het faillissement al rond was. Het bedrijf had die ochtend het personeel - zo’n 220 vaste en 100 flexibele krachten - op de hoogte gebracht.