Giftig organisch peroxide gevonden op strand Schiermonnikoog

Een groot vrachtschip van rederij MSC verloor in de nacht van dinsdag op woensdag 270 containers ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum.

De MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, is veel vracht verloren in de Noordzee.
De MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, is veel vracht verloren in de Noordzee. Foto Havariekommando/AFP

Op het strand van Schiermonnikoog is een zak met 25 kilo organische dibenzoyl peroxide gevonden. De zak met het giftige poeder is afkomstig uit de containers die het grote vrachtschip MSC Zoe in de nacht van dinsdag op woensdag is verloren in de Noordzee. Dat meldt de Veiligheidsregio Fryslân aan NRC.

De MSC Zoe verloor 270 containers ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum. Zo’n 30 tot 35 containers zijn inmiddels gelokaliseerd. Tientallen containers met veel spullen, waaronder plastic, televisies en piepschuim zijn aangespoeld op de Waddeneilanden. Defensie zegt desgevraagd de komende dagen te gaan helpen met het opruimen van de troep langs de kust en met het opsporen van de containers in zee. Zo’n 100 militairen worden ingezet voor de schoonmaakoperatie. Sommigen van hen worden teruggeroepen van hun kerstverlof. De inzet duurt waarschijnlijk twee dagen en zal zich voornamelijk richten op Schiermonnikoog, verwacht Defensie. Het kleine eiland heeft minder capaciteiten en mankracht om de aangespoelde spullen op te ruimen.

De zak die op Schiermonnikoog is gevonden was niet kapot, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. De Nederlandse kustwacht waarschuwde eerder al dat drie nog niet gelokaliseerde containers organische peroxide bevatten. De gevaarlijke stof is verpakt in zakken die worden vervoerd in vaten. Hoeveel zakken er in zo’n vat zitten is onduidelijk. Dat er nu een zak is aangetroffen op het strand van Schiermonnikoog, betekent dat zeker een vat en een van de containers met de gevaarlijke stof zijn opengesprongen.

‘Nare bijtende stof’

Dibenzoyl peroxide is een giftige en licht ontvlambare stof die gebruikt wordt bij de productie van onder meer plastic en rubber. De stof is zwaarder dan water, wat betekent dat het naar de bodem zinkt als het in zee vrijkomt. Het gaat om grote hoeveelheden, denkt Tinka Murk, hoogleraar Ecologie van Mariene Dieren aan de Wageningen Universiteit (WUR). “Het is een nare oxiderende stof. Ik zou er als duiker ver van blijven. Iedere krab, worm of vis die ermee in contact komt, gaat dood.”

“Het grootste probleem is dat het een bijtende stof is”, vervolgt ze. “De concentratie bepaalt hoeveel schade er is. Bij een mens of een dier kunnen er verbrandingsverschijnselen optreden. Dat is het meest acute risico. Als het heel erg verdund is, dan is er geen gevaar meer. Ik hoop dus dat dat ze die vaten nog kunnen opruimen.”

De kustwacht en de veiligheidsregio hebben opgeroepen om direct contact op te nemen met de politie als mensen de vaten vinden aan de kust. De serienummers van de drie containers zijn via Twitter verspreid.

Lees ook: We eten, drinken en ademen plastic
Twitter avatar AmelandGemeente Gemeente Ameland Op Schiermonnikoog is een zak met peroxide aangespoeld. Dergelijke zakken (en/of losse poeder) kunnen ook op Ameland aanspoelen. Als u dit aantreft: raak het niet aan en bel 112. https://t.co/p8xhUX0gVc

De in Zwitserland gevestigde rederij Mediterranean Shipping Company (MSC) die de 270 containers verloor in de Noordzee, heeft een bergingsbedrijf ingehuurd om de containers en spullen uit zee te vissen. Daarbij worden onder meer gespecialiseerde schepen ingezet met sonar. Het bedrijf schrijft in een verklaring er alles aan te willen doen om de schade te beperken. Op vragen van NRC wil het bedrijf niet ingaan. De berging zal waarschijnlijk nog dagen of weken in beslag nemen.

De Nederlandse kustwacht is woensdag al samen met Duitse collega’s begonnen om de nog ronddrijvende containers te vinden. Daarbij wordt onder meer een vliegtuig ingezet. Sommige containers zijn echter al gezonken.

‘Slecht nieuws voor de Noordzee’

De MSC Zoe, met een lengte van zo’n 400 meter en een capaciteit van 19.000 containers een van de grootste vrachtschepen ter wereld, verloor de containers ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum. Het komt wel vaker voor dat schepen vracht verliezen, maar op zo’n grote schaal als nu is zeldzaam.

Twitter avatar Kustwacht_nl Kustwacht Nederland Foto’s gisteren genomen door het Kustwachtvliegtuig van MSC Zoë. https://t.co/RaCZx8UBor

“Dit is slecht nieuws voor de Noordzee, voor dieren en voor het milieu”, zegt Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee. “Deze rommel kan nog jarenlang in zee blijven drijven en overal ter wereld terecht komen.” Volgens Van Hest is het pas echt te zeggen wat de gevolgen zijn als duidelijk wordt wat er allemaal in de containers zit. “Sommige stoffen kunnen erg schadelijk zijn.”

Storm

Op bijna alle Nederlandse Waddeneilanden spoelden zeker 21 containers en veel spullen, zoals televisies, meubels en auto-onderdelen, aan. Veel jutters kwamen woensdag op de aangestrande spullen af. Ook op de noordkust van Friesland en Groningen is zijn spullen aan wal gekomen. De gemeente Ameland meldde dat bij een gezamelijke opruimactie donderdag in totaal 200 ton afval is verzameld en dat “het grootste deel van het strand” weer schoon is.

Twitter avatar Kustwacht_nl Kustwacht Nederland Op de foto’s is zichtbaar dat op diverse plekken containers overboord gingen. https://t.co/gNdkK6Prud
Lees ook: Dit schip verloor wel héél veel containers

De MSC Zoe was onderweg naar de Duitse stad Bremerhaven. Waardoor het schip zoveel vracht is verloren, is nog niet duidelijk. MSC, de op één na grootste containervervoerder ter wereld, zegt onderzoek te doen naar de oorzaak van het ongeluk. Tijdens het ongeluk was het weer zwaar en stormachtig.