India

Rellen na (voorheen verboden) vrouwenbezoek hindoetempel

Het bezoek van twee vrouwen aan de hindoeïstische tempel Sabarimala in Zuid-India heeft woensdag geleid tot rellen. Het terrein was decennialang verboden voor vrouwen tussen de 10 en 50 jaar oud. Dat verbod werd in september ongrondwettig verklaard door het Hooggerechtshof. Maar conservatieve priesters en demonstranten wisten te voorkomen dat vrouwen binnenkwamen. Woensdagochtend werden twee vrouwen, 39 en 40 jaar oud, begeleid en beschermd door agenten. Na hun bezoek werd de tempel gesloten en ‘gereinigd’, voordat die weer voor andere bezoekers openging. In de loop van de dag ontstonden protesten in de deelstaat Kerala, waar de tempel ligt. Demonstranten blokkeerden wegen en gooiden stenen naar de politie, die daarop onder andere traangas inzette. (AP)