Denemarken

Zes doden en zestien gewonden bij treinongeluk

Bij een treinongeluk in Denemarken zijn er woensdag zes mensen om het leven gekomen. Dat liet de Deense politie weten in een verklaring. Ook raakten er zestien mensen gewond. Zij verkeren allemaal buiten levensgevaar. Veertien passagiers liepen lichte verwondingen op en twee mensen raakten ernstiger gewond.

Het ongeluk gebeurde rond 07.35 uur op de Grote Beltbrug, die de eilanden Funen en Seeland met elkaar verbindt. Het ziet ernaar uit dat de lading van een goederentrein met bier van het merk Carlsberg door de wind op het tegengestelde spoor werd geblazen. De passagierstrein reed op de vracht in en heeft daardoor „aanzienlijke schade” opgelopen, aldus een woordvoerder van de politie. De trein was onderweg van de stad Odense naar de hoofdstad Kopenhagen.

Aan boord van de passagierstrein zouden ongeveer 160 mensen zijn geweest. Op het moment van het ongeluk was het slecht weer en waaide het hard. Het is nog niet duidelijk of de weersomstandigheden iets met het ongeluk te maken hebben gehad.

De brug werd voor het treinverkeer gesloten. Voor automobilisten was de brug woensdagavond in beide richtingen weer geopend, maar de wegenwacht waarschuwde „voertuigen die gevoelig zijn voor wind” om niet de brug op te gaan. „We hebben al verkeersproblemen, die alleen maar erger worden als er meer auto’s komen”, zo liet de politie in een verklaring weten.

De Deense premier Lars Løkke Rasmussen schreef in een verklaring dat zijn gedachten uitgaan naar de nabestaanden. „Het leven van gewone Denen, die op weg waren naar hun werk of huis na de kerstvakantie, is gebroken. Het is zeer tragisch.”