CBS-cijfers

Cao-lonen stijgen hardst sinds 2009: 2,2 procent

Het gaat goed met de economie en dat is inmiddels ook terug te zien in de lonen. Werknemers die onder een cao werkten, kregen er in het derde kwartaal van 2018 gemiddeld 2,2 procent bij, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de grootste stijging sinds 2009, het eerste volledige jaar dat de economische crisis voelbaar was. Bij de overheid stegen de lonen het hardst (2,9 procent), gevolgd door het bedrijfsleven (2,1 procent) en de gesubsidieerde sector, zoals de zorg (1,5 procent). Het CBS maakte ook definitieve cijfers over 2017 bekend. Daaruit bleek dat de cao-lonen per uur gemiddeld met 1,4 procent stegen ten opzichte van 2016. Dat is minder dan een jaar eerder: toen was het nog 1,8 procent. Het onderwijs profiteerde niet. Daar bleven de lonen in 2017 gelijk. (NRC)