Woordvoerders van paus Franciscus stappen op

Vaticaan Het vertrek van de twee pauselijke woordvoerders doet een fel debat over de communicatie-strategie vermoeden. Misbruikzaken spelen hierbij een grote rol.

De Amerikaan Greg Burke (rechts) en zijn Spaanse rechterhand Paloma Garcia Ovejero, samen met paus Franciscus.
De Amerikaan Greg Burke (rechts) en zijn Spaanse rechterhand Paloma Garcia Ovejero, samen met paus Franciscus. Foto Reuters

De twee journalisten die de woordvoering van het Vaticaan meer bij de tijd moesten brengen, hebben ontslag genomen. Hun besluit doet vermoeden dat er achter de schermen grote verschillen van mening zijn over de communicatiestrategie van het Vaticaan. Het vertrek van de twee komt aan de vooravond van de gevoelige top in het Vaticaan over seksueel misbruik, eind februari.

De Amerikaanse journalist Greg Burke en zijn Spaanse rechterhand Paloma Garcia Ovejero hadden beiden hun sporen als correspondent in Rome verdiend toen zij in 2016 verantwoordelijk werden voor de woordvoering van paus Franciscus – Burke was na een reeks schandalen onder de vorige paus al sinds 2012 betrokken bij de afdeling communicatie. Zijn functie is dinsdag voorlopig overgenomen door een ander lid van deze afdeling, Alessandro Gisotti.

Lees ook: Hoe de misbruikaffaires leiden tot een ware oorlog onder kerkbestuurders

Burke en Ovejero hebben veel veranderingen doorgevoerd: meer achtergrondgesprekken, snellere reacties op vragen van journalisten, persoonlijke toelichting op lange communiqués. Maar hun mogelijkheden waren beperkt, schrijft de Amerikaanse Vaticanist John Allen. Ze hadden geen directe toegang tot de paus en konden Franciscus maar mondjesmaat communicatie-advies geven, en meestal achteraf.

Burke, oud-correspondent van Time en Fox News, maakte in een tweet duidelijk dat zijn besluit al enige tijd in de lucht hing. Dat suggereert grote wrijving tussen hem en zijn rechterhand (de eerste vrouw op die functie) enerzijds en de gesloten, aan geheimhouding en intriges gewende curie anderszijds, de Vaticaanse bureaucratie.

Misbruikzaken en de manier waarop het Vaticaan hiermee omgaat, hebben een smet geworpen op het pausschap van Franciscus, die op veel fronten een reeks hervormingen had ingezet die bij een aantal kerkbestuurders tot fel verzet hebben geleid.

De paus heeft voor volgende maand alle kerkelijke leiders naar Rome ontboden om over het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken te spreken. In zijn kerstboodschap tot de curie riep hij priesters die kinderen hebben misbruikt, op zich aan te geven bij justitie.