Verkiezingen

Congolese overheid legt internet plat in afwachting van uitslagen

In de Democratische Republiek Congo ligt sinds maandagmiddag de toegang tot internet en sms-diensten plat. Volgens een adviseur van president Joseph Kabila is daartoe besloten, om te voorkomen dat „fictieve resultaten” van de presidentsverkiezingen online gaan circuleren. Dat schrijft persbureau Reuters. De internetconnectie blijft geblokkeerd tot aankomende zondag. De kiescommissie streeft ernaar op die dag de voorlopige uitslag van de verkiezingen van 30 december bekend te maken. In de tussentijd zou speculatie op sociale media „direct kunnen leiden tot totale chaos”, zegt de adviseur. Ook media zoals de internationale radiozender RFI worden beperkt. Westerse landen, waaronder leden van de Europese Unie, hebben de Congolese regering opgeroepen de toegang te deblokkeren. (NRC)