Van Gerwen wint opnieuw WK darts

Michael van Gerwen (29) heeft dinsdagavond voor de derde keer de wereldtitel darts op zijn naam geschreven. De Nederlander overklaste de Engelsman Michael Smith in de finale van het PDC wereldkampioenschap met 7-3. De zege levert hem een bedrag van 500.000 pond (550.000 euro) op.

Van Gerwen speelde een imposant toernooi in Londen. In totaal verloor hij slechts acht van de 37 sets, verdeeld over zes wedstrijden. In de halve finale werd oud-wereldkampioen Gary Anderson met overmacht verslagen: 6-1.

Ook in de finale heerste Van Gerwen, die na afloop aangaf dat hij graag beter had gespeeld. Desondanks kwam hij pas in de vierde set voor het eerst op achterstand. Hij won deze set wel, omdat Smith tot driemaal toe verzuimde uit te gooien. Na een 4-0 voorsprong in sets zakte Van Gerwen even weg, maar Smith kon niet verder terugkomen dan tot 4-2.

Van Gerwen gooide in de finale gemiddeld 102,21 punten, net iets lager dan zijn gemiddelde in de wedstrijden daarvoor (103,72). Smith bleef in de finale steken op 95,29.

Dankzij de titel is Van Gerwen na Phil Taylor (veertien titels) de tweede speler die de PDC drie keer heeft gewonnen. Vorig jaar werd Van Gerwen in de halve finale nog verrast door Rob Cross, destijds nummer twintig van de wereld.

Na afloop van de WK-finale maakte de dartsbond het deelnemersveld van de prestigieuze Premier League 2019 bekend. Naast Van Gerwen doet ook Raymond van Barneveld – bezig aan zijn laatste jaar als professioneel darter – mee. Van Barneveld werd dit wereldkampioenschap al na één wedstrijd uitgeschakeld, waarmee plaatsing voor grote toernooien in gevaar kwam. Hij kreeg desondanks een wildcard van de dartsbond. De Premier League, de afgelopen drie jaar gewonnen door Van Gerwen, begint in februari en bestaat uit zestien speelavonden. Eind maart wordt twee keer in Ahoy in Rotterdam gespeeld. (NRC)