Schade jaarwisseling voor particulieren bedraagt 15 tot 20 miljoen euro

Vorig jaar was de aangegeven schade aan huizen, auto’s en andere bezittingen 10 miljoen euro.

Schade op de Boulevard de dag na de vonkenregen bij de boulevard van Scheveningen die ontstond door het vreugdevuur op het strand.
Schade op de Boulevard de dag na de vonkenregen bij de boulevard van Scheveningen die ontstond door het vreugdevuur op het strand. Foto Bart Maat/ANP

De schade aan eigendom van particulieren van de jaarwisseling bedraagt 15 tot 20 miljoen euro. Dat blijkt uit eerste berekeningen die het Verbond van Verzekeraars woensdag heeft gepubliceerd. Een jaar eerder bedroeg de schade voor particulieren circa 10 miljoen euro.

De schattingen van het Verbond zijn gebaseerd op schadeclaims sinds oudjaarsdag en nemen alleen de verzekerde schade mee die wordt gedekt door auto-, inboedel- en opstalverzekeringen. Tevens was er een recordaantal meldingen van woningbranden, blijkt uit een schatting van Stichting Salvage. Die organisatie biedt namens verzekeraars eerste hulp bij brand.

Lees ook: Hoe controleert de verzekeraar jouw claim?
Twitter avatar Verbond Verbond Verzekeraars Volgens de eerste berekeningen van het @Verbond komt de particuliere schade uit op 15-20 miljoen, terwijl dat vorig jaar nog circa 10 miljoen was. @Salvage_nl ontving rond de jaarwisseling een recordaantal meldingen van #woningbranden. #vuurwerk #nieuws
https://t.co/tyEOd0CjmX

Scheveningen

Hoeveel de schade bedraagt van de vonkenregen die ontstond bij een vreugdevuur in Scheveningen is nog niet bekend. Dat komt doordat de verzekeraars nog geen totaalbeeld hebben van de schadeclaims. Door een te hoog gebouwd vreugdevuur ontstond een ‘vliegvuur’, waardoor gebouwen en voertuigen schade opliepen.

Ook medische kosten en schade voor bedrijven, scholen en kinderdagverblijven zijn nog niet bekend. De hoge kosten komen volgens het Verbond van Verzekeraars door het zachte weer. “Het was droog en niet erg koud. De ervaring leert dat men dan langer buiten blijft om vuurwerk af te steken”, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. Volgens de organisatie wordt de meeste schade doorgaans veroorzaakt door illegaal vuurwerk en vandalisme.

Sinds de jaarwisseling van 2012 naar 2013 valt de particuliere schade gemiddeld uit tussen de 12,5 en 14 miljoen euro. Vorig jaar was een uitzonderlijk gunstig jaar, met 10,1 miljoen euro schade. Het jaar ervoor, toen 2017 inging, was juist een uitschieter met 19 miljoen euro schade.