Ruimtevaart

Ruimtesonde New Horizons bereikt rand van het zonnestelsel

De ruimtesonde New Horizons is dinsdagochtend aangekomen in de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Dat bevestigt de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA, die dinsdagmiddag na 16.30 uur de eerste data van de sonde ontving. Alle systemen van de sonde, die sinds 2006 onderweg is, waren in orde, zei NASA tijdens een persconferentie. Naar verwachting komen de eerste wetenschappelijke data in de loop van dinsdagnacht aan op aarde. Het doorsturen van data duurt vanwege de grote afstand tot zes uur: de volledige dataoverdracht zal nog weken duren. De sonde was, na in 2015 Pluto te hebben gepasseerd, onderweg naar de ruimterots Ultima Thule („voorbij het einde van de bekende wereld”). New Horizons is de rots, met een diameter van 30 kilometer, op zo’n 3.500 kilometer gepasseerd. (NRC)