Zes doden en zestien gewonden bij treinongeluk Denemarken

De gewonden verkeren buiten levensgevaar. Het ongeluk gebeurde op de brug die de eilanden Funen en Seeland met elkaar verbindt.

Bij een ongeluk op de Grote Beltbrug zijn meerder mensen om het leven gekomen.
Bij een ongeluk op de Grote Beltbrug zijn meerder mensen om het leven gekomen. Foto Tim K. Jensen/EPA

Bij een treinongeluk in Denemarken zijn woensdag zes mensen om het leven gekomen. Dat laat de Deense politie weten in een verklaring. Ook raakten zestien mensen gewond. Zij verkeren allemaal buiten levensgevaar. Veertien passagiers liepen lichte verwondingen op en twee mensen raakten ernstiger gewond.

Het ongeluk gebeurde rond 07.35 uur op de Grote Beltbrug die de eilanden Funen en Seeland met elkaar verbindt. Het ziet ernaar uit de lading van een goederentrein met bier van het merk Carlsberg door de wind op het tegengestelde spoor was geblazen. De passagierstrein reed op de vracht in en heeft daardoor “aanzienlijke schade” opgelopen, aldus een woordvoerder van de politie tijdens een persconferentie. De trein was onderweg van de stad Odense naar Kopenhagen.

Aan boord van de passagierstrein zouden ongeveer 160 mensen zijn geweest. De brug is voor het treinverkeer gesloten. Het is nog niet bekend wanneer het treinverkeer weer op gang komt. Op het moment van het ongeluk was het slecht weer en waaide het hard. Het is nog niet duidelijk of de weersomstandigheden iets met het ongeluk te maken hebben gehad.

‘Maak geen foto’s’

De brug is voor automobilisten in beide richtingen inmiddels weer geopend maar de wegenwacht waarschuwt “voertuigen die gevoelig zijn voor wind” niet de brug op te gaan. Ook roept de politie mensen op zoveel mogelijk weg te blijven van de brug. “We hebben al verkeersproblemen die alleen maar erger worden, hoe meer auto’s er aankomen”, laat de politie in een verklaring weten. Ook roept de politie op geen foto’s van de plaats van het ongeluk te maken.

De Deense premier Lars Løkke Rasmussen noemt in een verklaring het ongeluk “tragisch” en schrijft dat zijn gedachten uitgaan naar de nabestaanden van de slachtoffers. “Het leven van gewone Denen, die op weg waren naar hun werk of huis na de kerstvakantie, is gebroken. Het is zeer tragisch.”

Ook de Zweedse premier Stefan Löfven betuigt via Twitter medeleven met de nabestaanden en spreekt van een “vreselijk treinongeval”. Ook de bestuursvoorzitter van het spoorbedrijf, Flemming Jensen, laat op de Deense televisie weten “dat zijn gedachten uitgaan naar de familie” en zegt dat ze er alles aan doen om de klanten en familie van de betrokkenen te helpen.

Beeld: studio NRC