Vier aanhoudingen na dodelijke ongelukken door afsteken vuurwerk

Een 41-jarige man kwam tijdens oudejaarsavond in het Friese Morra om het leven bij het aansteken van illegaal verkregen vuurwerk. In Enschede stierf een 54-jarige man.

Hulpdiensten zijn aanwezig in het Friese dorp Morra nadat iemand om het leven is gekomen bij het aansteken van vuurwerk.
Hulpdiensten zijn aanwezig in het Friese dorp Morra nadat iemand om het leven is gekomen bij het aansteken van vuurwerk. Foto Kappers Media/ANP

De politie heeft drie verdachten aangehouden vanwege het dodelijke ongeluk op oudejaarsavond in het Friese Morra. Hierbij kwam een 41-jarige man om het leven door vuurwerk. Dat laat de politie woensdag weten.

Ook in Enschede is een verdachte aangehouden in verband met een ander dodelijk vuurwerkongeval, meldt de politie woensdag. Rond de jaarwisseling overleed daar een 54-jarige man toen hij werd geraakt door rondvliegende brokstukken, nadat een vuurwerkbom was afgegaan.

Het professionele vuurwerk in Friesland was illegaal gekocht en niet op de juiste manier aangestoken. De drie verdachten waren aanwezig toen het ongeluk gebeurde. Ze zijn aangehouden voor “het tot ontploffing brengen en al dan niet bezitten” van professioneel vuurwerk, aldus een woordvoerder. De politie doet nog verder onderzoek.

Onder de drie verdachten is een minderjarige jongen. De politie wil verder niets kwijt over de identiteit van de verdachten omdat Morra “een kleine gemeenschap is waar iedereen elkaar kent”.

Lees ook: Op pad met de man die alle branden fotografeert

Incidenten jaarwisseling

De politie had het druk tijdens de jaarwisseling. Uit de eerste cijfers blijkt dat het aantal incidenten dit jaar bijna 9 procent hoger lag dan vorig jaar, maar er werden minder aanhoudingen verricht. Ook steeg het aantal vuurwerkgerelateerde incidenten en mishandelingen met 12 procent. Ook werd er twee keer zo veel geweld gebruikt tegen politieagenten als vorig jaar. In 2018 waren er 27 incidenten, dit jaar 59.